Föreningsbutiken stängd torsdagen den 15 maj

Detta på grund av uppdatering av bland annat priser. Vi ber er att planera era beställningar till en annan dag.

Korta pass i första hjälpen

Varför arbetar Röda Korset med att hålla korta pass i första hjälpen?

Verksamheten Första hjälpen för alla handlar om att hålla korta pass i första hjälpen som anpassas till målgruppen. Metoden passar bra att använda för att lära ut första hjälpen till specifika och prioriterade grupper.

Genom att specialanpassa varje tillfälle kan du göra kunskap i första hjälpen tillgänglig för fler. Du planerar och väljer moment inför varje tillfälle och grupp. Det finns material att använda på svenska, engelska och arabiska.

Den här verksamheten kan också hållas för elever i grundskolan. Då har kretsen möjlighet att ta ut en avgift från skolan.

Så bedriver du verksamhet med korta pass i första hjälpen, Första hjälpen för alla

Vad kretsen behöver ordna
  • När frivilliga har rekryterats och utbildats till informatörer är det bra att i början ge verksamhetsgruppen extra stöd för att komma igång. Det är viktigt att hålla pass så snabbt som möjligt efter introduktionen.
  • En del av rollen som informatör är att marknadsföra verksamheten och sälja in uppdrag. Engagera informatörerna i det arbetet redan från början.
  • Till den här verksamheten används flera HLR-dockor och annat material så kretsen behöver ordna med förrådsutrymme att förvara materialet i.
  • Frivilligledare och informatörer ska också regelbundet bjudas in till fortbildning. Se till att det finns pengar som gör det möjligt för frivilliga att delta.
Planera och genomföra informationstillfällen
  • Du som är informatör i Första hjälpen för alla planerar vilka moment som varje pass ska innehålla. Du väljer bland de 17 olika första hjälpen-momenten och anpassar vilka du väljer till målgruppen som ska delta.
  • Exempel på inriktning för ett pass kan vara att hjälpa någon som blöder kraftigt, har satt i halsen eller är medvetslös.

På den här sidan finns verksamhetsmaterial som du kan använda

  • Checklistorna hjälper dig med vad du ska göra före, under och efter ett pass.
  • Verktygslådan och Olika metoder hjälper dig att planera innehållet för ett pass.
Beställ förbrukningsmaterial

Beställningar till den här verksamheten hanteras av ViTri Medical AB.

Du beställer genom att fylla formuläret som finns på den här sidan.
Här hittar du beställningsformuläret till Första hjälpen för alla.

  1. Fyll i formuläret i filen.
  2. Spara filen.
  3. Mejla sedan filen till order@vitri.se.

Du kan också kontakta ViTri på mejl om du har frågor om beställningen. Informationshäften kan du beställa kostnadsfritt till kretsen. Priser för alla andra produkter finns i beställningsformuläret.

Rengöring av HLR-dockor och hygienrutiner

Det viktigt att tänka på hygienen och att göra rent all utrustning. Därför behöver du veta hur du gör rent HLR-dockorna och hur du byter lunga.

Det finns bilder som visar hur du sätter ihop, tar isär och gör rent dockan i filen Instruktion - Hur du tar hand om och gör rent en HLR-docka.

Meddela frivilligledare eller kretsansvarig om något går sönder på dockan.

Rengör ansikte med spritservett

När du håller ett informationstillfälle ska ansikte och mun på alla dockorna torkas rent med spritservetter mellan varje person. Du som informatör visar hur det går till och sedan gör deltagarna rent innan nästa person ska öva. Efter varje informationstillfälle ska du göra rent varje docka mer noggrant med spritservett. 

För bättre rengöring ska huvud och ansikte plockas isär och rengöras med varmt vatten och någon form av desinfektionsmedel.

Byt lunga i dockorna

Efter varje informationstillfälle ska du byta lungan i varje docka och den gamla ska slängas.

På vuxendockorna sitter lungan under brösthuden. Ta loss brösthuden för att byta lungan.

På babydockan sitter lungan under kläderna. Lossa käken från ansiktet och ta bort lungan från ventilen. Kontrollera hur käke och ventil sitter innan du tar bort dem så att du ser hur de ska sitta.

Ventilen till lungan som sitter i munnen/halsen på dockan ska också rengöras noggrant med spritservett efter varje informationstillfälle. 

Utbildning för den här verksamheten

Om det finns möjlighet, var gärna med på ett tillfälle som någon annan informatör håller innan du ska ha ditt första informationstillfälle.

Infoservice

Du kan alltid kontakta infoservice om du har frågor. Ring eller mejla, alla vardagar kl.10.00–12.00 och 13.00–15.00.

Visa andra kontaktvägar
Mejla: