Gåvor, sortering och värdering
Röda Korset får via second hand-verksamheterna gåvor som primärt går till försäljning/återbruk. Vi följer EU:s avfallstrappa som alla EU-länder har skyldighet att förhålla sig till. Röda Korsets second hand-verksamhet verkar inom de fyra första högsta stegen där återanvändning går före materialåtervinning. Läs mer om EU:s avfallstrappa under Hållbarhet inom second hand.
Uppdaterade rutiner för sortering av textil
Den nya rutinen är en effekt av textillagen som infördes vid årsskiftet 2025. Den innebär att vi upphör med export av textilier för materialåtervinning samt att exportera skor och väskor.
Gåvor och donationer
Gåvor och riktlinjer
Vi tar emot det som är helt och rent. En bra grundregel är att det ska vara sådant som gåvogivaren skulle kunnat ge till en kompis.
Givaren ger till Röda Korset och när gåvan är lämnad till oss är den Röda Korsets. Gåvans syfte är att skapa intäkter och ett överskott som går till Röda Korsets verksamheter. Det är ett förtroende att gåvor lämnas in till oss. Prata därför inte med någon, varken med arbetskamrater eller andra, om vem/ vilka som skänkt saker och vilka saker det gäller. Det förtroendet som finns kan snabbt raseras.
Därför skänker vi heller inte vidare eller säljer de gåvor vi får till andra organisationer se bilaga Riktlinjer för kläder och textilier och andra gåvor längst ner i denna artikel. Däremot kan butiken ha en funktion runt detta vid kris och katastrof.
Uppdraget för second hand-butiker är att försöka få ut så mycket värde som möjligt av de gåvor som skänks. För att få ut mesta möjliga värde väljer vi vilken kanal vi använder för det, det kan vara i butik, på internet, auktionshus eller via julmarknad, vinst i ett lotteri eller återbrukat av oss själva. Eller på något annat sätt som bedöms ge bästa värde.
Samverkan mellan Röda Korsets second hand-butiker skulle kunna öka gåvans värde. Olika second hand-butiker har olika kundkretsar, olika kunskaper bland frivilliga och olika förutsättningar på sin lokala marknad. Det skiljer också mycket på hur mycket volymer och kvalitet vid inlämning. Om ni i er butik får in mycket gåvor som ni inte har kapacitet att sälja själva, kontakta andra butiker i er närhet och dela. De har kanske varor som ni har för lite av.
Företagsgåvor
Att donera gåvor är ett sätt för företag att agera mer hållbart och ett sätt för oss att se till att dessa varor får ett andra liv, och därmed tillför värde till vår organisation. Gåvor kan till exempel vara restlager från en butik som stänger igen, e-handelsreturer som inte kommer komma ut i handeln igen eller varor vars förpackningar är transportskadade. Det kan även vara produkter med eller utan företagsloggor. Även nya varor med mindre skönhetsfläckar kan ofta säljas hos oss, så länge vi uppmärksammar våra kunder på det.
Samarbeten gör oss starka och är en del av den strategiska inriktningen 2024-2030. Samarbeten som genererar gåvor regelbundet är extra värdefulla.
Det är dock viktigt att vi är uppmärksamma på vilka varor vi får och hur företaget kommunicerar att de skänker till oss. Vi kan inte vara en del av så kallad green washing och våra riktlinjer för lokala samarbeten måste följas. Här kan ni läsa mer om lokala företagssamarbeten.
Om ni får erbjudanden om företagsdonationer som är för omfattande för att hantera i er butik, kontakta secondhand@redcross.se så tar vi istället kontakt med företaget och hittar en regional eller central lösning, så att många butiker får möjlighet att ta del av gåvan.
Gåvor från dödsbon
Kretsen/Butiken avgör själva om de har möjlighet att tömma hela eller delar av ett dödsbo. Det är viktigt att två personer från oss närvarar och att uppdraget är väl förankrat med dödsboet, gärna skriftligen, om vad som ska hämtas och inte. Kretsen bör själva inte ta hand om nycklar till den avlidnes bostad, utan alltid närvara i bostaden tillsammans med minst en representant från dödsboet. Sträva efter att skriva en enkel förteckning över gåvans innehåll. Båda parter signerar listan som sedan förvaras i butiken.
Hämtning och lämning av gåvor
Kretsen avgör själva om ni har tid och möjlighet att hämta gåvor eller erbjuda transport av tyngre varor. Om ni tar betalt för transporten måste ni ha ett transporttillstånd. Har ni en stor transportverksamhet rekommenderar vi att ni ansöker om detta. Här finns information från Trafikverket.
Istället för att ta betalt för transporten kan ni uppmana gåvogivaren att skänka en slant till er verksamhet. Då behöver ni inte ha transporttillstånd. En QR-kod för kretsens insamling är då praktiskt att ha.
Om ni har anställd eller frivillig personal vars arbetsuppgift till stor del innebär att köra bil (t.ex. en chaufför vars huvuduppgift är att hämta och lämna gåvor eller lämna på ÅVC) kan ni vara tvungna att föra tidbok. Har ni sådan personal rekommenderar vi er att kontakta transportstyrelsen för mer information.
Det har ingen betydelse om transporterna utförs av anställd eller volontär.
Gåvor vi inte kan ta emot
Varje butik har olika lokala förutsättningar och bestämmer själva om det finns kategorier som man inte tar emot, till exempel har inte alla butiker möjlighet på grund av utrymmesskäl att ta emot möbler.
Generellt tar vi inte emot trasiga och smutsiga gåvor.
Sådant vi inte får ta emot/ sälja vidare är:
- Säkerhetsutrustning såsom hjälmar, bilbarnstolar och flytvästar
- Varor av utrotningshotade djur eller träslag
- Farligt avfall såsom kemikalier och färger
Mer utförligt går att läsa under avsnitt Förbjudna och olämpliga gåvor att ta emot och sälja nedan.
Sådant vi inte bör ta emot på grund av låg efterfrågan av kunder:
- Tjock-TV apparater och äldre dataskärmar
- Större begagnade vitvaror
- Uppslagsverk och VHS –filmer
- Använda madrasser och större sängar
Förbjudna och olämpliga gåvor att ta emot och sälja
- Det är enligt lag förbjudet att ta emot eller förmedla artiklar av utrotningshotade djur. Även produkter och möbler från vissa utrotningshotade träslag är förbjudet att sälja. I vissa fall kan gåvorna säljas om ett ska Citex-intyg medföljer. På jordbruksverkets hemsida finns information om vad som inte är tillåtet att sälja.
- Vi tar inte emot bilbarnstolar, cykelhjälmar eller andra barn- och sporthjälmar av säkerhetsskäl. Vi har ingen möjlighet att kontrollera att de fungerar som tänkt och är säkra.
- Vapen eller leksaksvapen ska inte finnas till försäljning i våra butiker. Knivar, vassa saxar och andra farliga föremål till försäljning ska finnas i ett skåp med lås.
- Ibland får vi in böcker, andra media eller prylar med innehåll eller budskap som kan anses stötande. Det är Sveriges lag som gäller när vi sorterar gåvor och exempelvis ska vi inte sälja något som innebär hets mot folkgrupp. Skrifter med diskriminerande eller stötande innehåll och pornografi sorterar vi bort. Exempel på sådant som inte ska säljas av oss är prylar med hakkors, t-shirtar med rasistiska, drogglorifierande eller sexistiska budskap. Som riktlinjer följer det vi säljer Röda Korsets grundvärderingar och sunt förnuft används vid sortering.
- Äldre ulltextilier behandlades ibland med malmedel. Vi rekommenderar inte att ta emot och sälja dessa eftersom dessa medel är förbjudna idag, av hälsoskäl. Dock försvinner det hälsovådliga över tid och det finns både kunder och volontärer hos oss som har hög kunskap om detta. Väljer ni att ta emot varorna ska ni vara medvetna om riskerna. Annars är det återvinningscentralen som gäller för dessa. Så här skrivs i Avfall Sveriges handbok: Äldre ulltextilier såsom yllefiltar, yllemattor och garn som har etikett med texter såsom ”Impregnerad mot mal”, ”Mitin”, ”Eulan”, ”Maläkta”, ”Malsäkrad”, ”Mothproofed for life” ska undvikas. Det tyder på att den är impregnerad med förbjudna bekämpningsmedel.
Sortering av inlämnade gåvor
Grov- och finsortering
För att ha en bra arbetsmiljö i sorteringen och snabbt få ut gåvor till försäljning behövs ordning och reda i sorteringen. Tänk ett praktiskt flöde där saker snabbt hamnar på rätt plats. Efter inlämningen behövs en grovsortering utifrån kategori göras. Därefter sorteras varje kategori på sin plats på lagret. Här hjälps både erfarna och mindre erfarna åt så att butiken inte är beroende av några få personer för varje kategori.
Fyll på butiken löpande så att det kommer ut nya saker under hela dagen. Saker ska inte stå på lagret och vänta, om vi har för mycket saker på lager går det kanske att göra om så att delar av lagerytan istället blir försäljningsyta. En välfylld butik säljer mer än en som upplevs gles.
Det är viktigt att tänka på hur marknaden ser ut så att vi når alla målgrupper i butiken. Prata med yngre volontärer och kunder vad de tycker om butiken och vad de saknar i sortimentet. Kanske sorterar vi ut för hårt eller tar ut för mycket i butiken?
Val av kanal
Varor som ni tror lockar en större målgrupp än de som kommer in i butiken rekommenderar vi att ni säljer via Röda Korsets gemensamma butik på Tradera. Det kan vara produkter som är unika, som har ett efterfrågat varumärke eller hantverk från orten och som inte uppskattas lika mycket på hemmaplan som nationellt. Tyger, porslin, samlarföremål och smycken är sådant som säljer bra på Tradera. Tänk även på att sälja sådant som är lätt att skicka. Se gärna bilaga Märkesguide och Stämpelguide för att få hjälp i värderingsarbetet.
Är det ännu mer unika eller värdefulla varor rekommenderar vi att ni tar kontakt med ett lokalt auktionshus. De kan också hjälpa till att värdera. För böcker, tavlor och antika möbler är detta en bra kanal.
Under artikeln Digital försäljning Second hand hittar ni mer information kring försäljning på Tradera.
Kläd- och textilsortering
Kläder som är hela, rena och inte luktar illa tas ut i butiken. Var noga med urval och rekrytering av frivilliga till klädsorteringen. Sträva efter att ha god åldersfördelning, kunskap om textil och material och vet vad som är modernt och efterfrågas som second hand. Som ett stöd i textilsorteringen finns Märkesguide som stöd, se bilaga nedan. Där finns också rekommendationer till prissättning.
Dyra och eftertraktade varumärken, både vad gäller kläder och hemtextil, kan nästan alltid säljas, även om de inte är i perfekt skick. Märk då upp vad som är fel och prissätt därefter. Kunden ska inte köpslå om priset i kassan.
Vissa butiker vill tvätta och stryka kläderna innan de hängs ut medan andra inte gör det. Det är upp till butikerna att bestämma hur ni gör med detta. Som ett alternativ till att stryka rekommenderar vi steamer. Det går snabbare och ger en snabb uppfräschning. Finns det lite lukt i kläderna försvinner detta ofta när de steamats. Andra tips för att få bort lukt ur kläder och textilier är att lägga dem i frysen, tvätta med ättika eller bikarbonat eller spraya med sprit. På www.ekotipset.se hittar ni tips på att fräscha upp även andra varor.
Tänk så här när ni sorterar kläder och textilier:
- Helt, rent och säljbart sorteras för butiken.
- Gåvor som kan användas av sömnadsgrupper eller återbruksgrupper sorteras för det.
- Textilier som är helt, rent och säljbart men som vi har för mycket av erbjuds till närliggande kretsar och sorteras för det, enligt överenskommelse med den kretsen/ butiken. Se Rutin dela varor med andra kretsar.
- Textilier av god kvalitet, men inte tillräckligt hög kvalitet för försäljning i den egna butiken, säljs exempelvis på lagerförsäljning eller läggs i blå säck för export.
- Textilier i väldigt dåligt skick, som inte kan återanvändas för som det tillverkades för, ska materialåtervinnas. Detta tas till kommunens återvinningscentral. Det gäller också det som är mögligt, luktar illa eller är blött. Se mer under "sortera till återvinning".
Sortering av elektronik
Det är den second hand-butik som säljer en vara som har ansvaret för att alla gåvor är funktionella och säkra. De el-produkter som ska säljas ska kontrolleras av fackman vilket är en person som är kunnig inom el-området. Byt aldrig kontakter på elektriska prylar, det ska endast göras av fackman. Om kretsen inte har någon som kan kontrollera varan, gör då innan försäljningen varan obrukbar genom att klippa av sladden alternativt kassera produkten. Kasserade el-produkter sorteras enligt kommunens avfalls-rådgivning och lämnas i särskild behållare alternativt säljer varje second hand-butik direkt till lokal uppköpare.
Ha gärna en teststation (skarvdosa) i närheten av el-avdelningen, så att kunderna själva kan testa varan. Ange på produktion om varan är avsedd för ett ojordat uttag.
Rekommendationer för elsäkerhet vid försäljning av begagnade varor:
- En utsedd sakkunnig kontrollerar alla elektriska saker som avses säljas.
- Testa apparaten med jordfelsbrytare.
- Godkänd el-artikel är märkt med Fi eller två centrerade kvadrater.
- Sladden ska vara mjuk och hel, det vill säga utan sprickor.
- Lamphållaren ska sitta fast och vara utan skrammel.
- Kontakten/stickproppen ska vara utan skrammel, det vill säga inte ha några lösa delar.
- På en apparat med jordad kontakt/stickpropp så ska det vara en tre-ledad sladd, det vill säga den är inte platt som en två-ledad sladd.
- Apparater som avses användas i våtrum ska ha märkning med en symbol med Två Droppar eller ha beteckningen Kapslingsklass min (IP 21).
- Apparaten säljs i befintligt, men fungerande skick.
- Vid behov använd kontrolletikett ”Säkerheten kan ej garanteras” se bilaga nedan.
- Etikett elvaror säkerhet längst ner i denna artikel.
Piratkopior
Det är olagligt att sälja piratkopior. Det inkräktar på varumärkesskyddet. Vi kan inte vara experter på alla varumärken. Men vi ska så långt vi kan kontrollera de varor vi säljer. Om man handlar med oaktsamhet eller uppsåt, så är det olagligt.
Uppsåt betyder att man vet att det är en pirat-kopia. Oaktsamhet betyder att man borde förstått att det är ett plagiat man säljer. (Exempelvis en låda med förpackade nike-t-shirtar eller en inlämnad rolexklocka). Det hjälper inte heller att ange på varan att det är en kopia, för då säljer ni ju en kopia med uppsåt. Om ni är säkra på att något är en piratkopia så ska varan alltså förstöras.
Plast
När det gäller plast, så är det väldigt svårt att veta när saker är gjorda och vad de innehåller. Känn och lukta. Är det flisigt, smuligt, klibbigt eller luktar illa - sortera bort, annars sälj. Gäller till exempel dockor, plastleksaker eller hushållsredskap.
Leksaker som ex Barbie, My Little Pony och Lego kan ofta säljas som samlarobjekt istället för som leksaker och är populära produkter på exempelvis Tradera.
Skriv gärna ut bilaga sortera plast här nedan och sätt upp för internt bruk vid er sortering.
Återkallade produkter
Det händer att produkter som återkallas från konventionell detaljhandel på grund av produktionsfel, redan blivit sålda och istället ges som gåvor och säljs i second hand-butikerna. Konsumentverket publicerar återkallade varor i Sverige.
Rapex är ett informations- och varningssystem som länder inom EU använder för att informera varandra om produkter med allvarliga risker som har återkallats. Varje vecka kommer en färsk rapport från EU med de senaste varningarna. Följ rapporten här.
Privatimporterade varor som kan innehålla kemikalier
När företag importerar och säljer varor från länder utanför EU måste de registrera innehållet i varorna och följa EU/EES regler. Privatpersoner som e-handlar direkt från länder utanför EU har inte de kraven.
Företag, såsom exempelvis Shein och Temu, har fått stark kritik för sina miljö- och arbetsvillkor och att de påverkar klimatomställningen negativt. Shein har låg placering på hållbarhetsrankningar. Bland annat har Greenpeace rapporterat att företaget använder giftiga kemikalier i strid med EU:s regelverk. EU-kommissionen har uppmanat Temu att följa EU:s konsumentskyddande regler.
Hur du hanterar privatimporterade varor
Vi rekommenderar att frångå avfallshierarkin och inte sälja kläder och varor från dessa företag. Kläder från Shein är märkta och ni bör plocka bort dem innan försäljning och lämna för förbränning och inte återbruk via de blå säckarna. Det kan vara svårare att identifiera varor från andra liknande företag.
Läs mer om EUs regelverk för kemiska ämnen i produkter och varor
Kort om Reach-förordningen - Kemikalieinspektionen
EU-kommissionen uppmanar Temu att följa EU:s konsumentskyddande regler - Svensk Handel
Värdering och prissättning
Korrekt prissättning
Våra produkter ska vara prismärkta och i prissättningen är vår strävan att få en så stor intäkt som möjligt för gåvan. De kunder som skänker föremål i vetskap om att det blir intäkter till organisationen vill naturligtvis inte att vi ska sälja av gåvorna alldeles för billigt om marknadspriset är betydligt högre.
Det är viktigt att ha tydliga rutiner för och beslut om vem eller vilka som ska värdera och prissätta så att inte priserna för samma vara ändras från vecka till vecka.
Vi strävar efter att ha gedigen kunskap om produkterna och prissättning men vi utger oss inte för att vara experter. Vi ska därför inte ge löften om till exempel tillverkningsår, raritetsvärdering, exklusivitet genom att värdera konstnärens eller designerns berömdhet eller driftsäkerhet. Kvalitet, märke, skick och nuvarande trend är sådant som påverkar prissättningen. Jämför gärna med priser på internet genom att använda Google sök där du kan ta bild på föremålet och få fram tillverkare och prisförslag. Se även bilagor Märkesguide och Stämpelguide för hjälp i värderingsarbetet. Prislappar finns att beställa i Föreningsbutiken.
Kontakta gärna andra second hand-butiker inom Röda Korset för att få kunskap om hur de prissätter.
Om vi i okunskap vid något tillfälle råkar sälja något till ett för lågt pris, se det ur kundens perspektiv som då har gjort ett fynd hos Röda Korsets Second Hand. I det långa loppet är detta bra reklam då kunden kommer tillbaka för fler fynd.
Värde och storlek avgör försäljningskanal
En del gåvor gör sig mer rättvisa och får bättre intäkt om det exempelvis säljs via Tradera, Blocket eller ett Auktionshus. Det kan vara mindre smycken i ädelmetall eller samlarantikviteter men även större möbler. Misstänker vi att gåvan mycket värdefull kan det vara idé att anlita en sakkunnig, till exempel ett auktionshus där även en vidare försäljning kan ske.
Värdeskapande
Vid ett köp är det inte enbart själva produkten som är det viktiga. Det finns många andra värdefaktorer runt om produkten som skapar ett högre värde för kunden. Ju större värde vi kan kommunicera, desto högre pris kan sättas och ju fler gåvogivare kan vi få. I våra butiker bidrar försäljning av gåvor till:
- Miljömässiga fördelar – Återanvändning innebär minskat sopberg.
- Biståndsinsatser – Genererar stora belopp till lokala sociala insatser i Sverige och katastrofbistånd i världen.
- Sociala- och hälsomässiga fördelar
– Social gemenskap i butiken, personer som jobbar ideellt mår bättre än de som känner sig ensamma men inte söker social samvaro. - Kulturella fördelar – Föremål förs vidare till kommande generationer. Antikviteter som annars skulle riskera att bli slängda säljs vidare.