Märkligt och mäktigt hur sju ord kan ha så stor betydelse

Så säger Adam Gilborne, aktiv i Första hjälpen-gruppen i Göteborg. Detta är årets fjärde del i vår artikelserie om grundprinciperna, där rödakorsare delar med sig av erfarenheter då grundprinciperna verkat som kompass.

Allt startade med en kurs i första hjälpen

Adam Gilborne är 36 år och bor med fru och son i vad han beskriver som mysiga Hedared, som är beläget mellan Borås och Alingsås.

– Byn har för övrigt Sveriges enda bevarade stavkyrka, så ett tips på resmål i sommar!

Till vardags jobbar han på Murphy Solution. Där stöttar han privata och offentliga aktörer, både i och utanför Sverige, men kris och kontinuitetshantering och planering. Adam började sin rödakorsbana hösten 2007 med att gå en kurs i första hjälpen. Där nämnde utbildaren olika frivilliguppdrag varav Första hjälpen-grupperna var det som han fastande för.

– Under 2008 började jag engagera mig i verksamheten och har under åren hunnit ha flera olika ansvarsområden. Jag har också hunnit sitta i kretsstyrelse samt även varit både utbildare och handledare.

Under sex år, 2016–2022, var Adam anställd på Svenska Röda Korset och ansvarade då för verksamheten Första hjälpen-grupperna. Detta ledde till att frivilligengagemangen minskade.

– Men nu när jag jobbar med annat så börjar jag växla upp mitt engagemang igen, sakta men säkert. Något som jag ser mycket fram emot!

Grundprinciperna alltid framträdande och närvarande

Adam har alltid sett grundprinciperna som en trygghet och en stabil grund att stå på, oavsett vilken roll han haft inom organisationen genom åren.

– Jag har nyttjat principerna som en kompass vid dilemman och de har också hjälpt mig lyfta blicken från det lilla verksamhetsperspektivet till det stora rödakors- och halvmånerörelseperspektivet. De beslut jag tar, oavsett roll, kan få ringar på vattnet och då har grundprinciperna varit ett stort stöd.

Han har svårt att peka ut en särskild händelse där grundprinciperna varit särskilt framträdande. Detta då han ser grundprinciperna som just grunden för all vår verksamhet. Så därför är grundprinciperna alltid framträdande och närvarande.

– Om det så är att en skadad avböjer vår hjälp som förstahjälpare (frivillighet), utbildningarna är likadana oavsett var i landet (enhet) eller utgå från behov (humanitet) samt prioritera de med störst behov (opartiskhet), så finns alltid grundprinciperna närvarande.

Prata grundprinciper och koppla till egen verksamhet

Adams tips till andra rödakorsare är att det aldrig är för sent att börja prata om grundprinciperna. Han tror starkt på att hålla grundprinciperna levande genom samtal kopplade till den egna verksamheten, för att de alltid ska kännas levande och relevanta.

– Att våga ha öppna samtal skapar en bra grogrund för en stark individ, verksamhet, krets, organisation och i slutändan en stark rörelse.

Trygg som rödakorsare, tack vare grundprinciperna

Slutligen konstaterar Adam att det varit väldigt nyttigt att fundera över frågorna till denna artikel. Trots att han alltid vetat att grundprinciperna är viktiga så har det varit nyttigt att fundera och skriva ner orden. Därefter har han kommit till en viktig slutsats:

– Jag kan inget annat säga än att jag troligen inte hade varit så trygg rödakorsare som jag känner mig nu om jag inte haft principerna som guide genom min rödakorsresa. Märkligt och mäktigt ändå hur sju ord kan ha så stor betydelse!

Mer om grundprinciperna

Mer om grundprinciperna finns att läsa i Kunskapsbanken på Rednet.

Läs också tidigare artiklar i serien

Matilda Holmberg: Frivillighetens kraft, med Henry Dunant som ledstjärna

Benita Josefsson: Att stå upp för grundprinciperna har gjort det enkelt att vara engagerad

Sofia Westman: Med grundprinciperna i ryggen är det svårt att gå fel

Hanna Kaade: Grundprinciperna i varje steg eftersom misstag kan sätta våra liv i fara

Lasse Persson: Grundprinciperna sitter i hjärnbarken

Hampus Ihd: Mandat och grundprinciper gör oss unika och bidrar till att hjälpen når längre

Kristina Ljungkvist: Grundprinciperna är anledningen till att jag blev frivillig

Malin Joleby: Grundprinciperna är helt enkelt ett sätt leva

Elin Andersson: Grundprinciperna är en bra ledstång att hålla i

Vill du vara med i artikelserien?

Har du en erfarenhet eller berättelse kring ditt frivilliguppdrag där du lutat dig mot grundprinciperna och vill dela med dig till andra? Det kan vara i den vardagliga verksamheten eller en särskild händelse. Mejla info@redcross.se som sätter dig i kontakt med ansvarig för artikelserien.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!