Matilda Holmberg: Frivillighetens kraft, med Henry Dunant som ledstjärna

Matilda Holmberg på en föreläsning.

Nu startar en ny artikelserie om grundprinciperna, där rödakorsare delar med sig av erfarenheter där grundprinciperna verkat som kompass. Först ut är Matilda Holmberg, förtroendevald i Svenska Röda Korsets Ungdomsförbund.

Stort ideellt engagemang med hjärtat i Röda Korset

Matilda är 19 år gammal, bor i Stockholm och har sedan ett drygt halvår tillbaka suttit som förbundsstyrelseledamot i Svenska Röda Korsets Ungdomsförbund.

— Jag har ägnat större delen av min vakna tid i ideella organisationer senaste åren och älskar det unga civilsamhället. Jag har sedan barnsben vetat att rödakors- och rödahalvmånerörelsen är min hjärterörelse. Så länge jag kan minnas har jag lagt månadspengen i en rödakorsbössa.

Som ledamot i förbundsstyrelsen ligger Matildas fokus på två arbetsgrupper. Den ena fokuserar på intern och såväl strategisk som operativ utveckling av organisationen för att bland annat nå fler unga i Sverige och bättre möta behov. Den andra handlar om påverkansarbete nationellt som lokalt, som bland annat inför valet 2022 vill skapa arenor där unga ska göras delaktiga i politik som påverkar dem i deras vardag runt om i landet.

— Ungdomsförbundet står upp för vad vi tror på i allt från att använda den humana rösten i ett allt hårdare debattklimat idag eller när unga inte ges forum nog att göra sin röst hörd som dem förtjänar. Jag har med mig rösten vart jag än går.

Till skillnad mot många andra i förbundsstyrelsen kom Matilda inte från en lokalförening eller krets. Hon ser att hon tar med sig ett utomstående perspektiv från bland annat jobb som verksamhetsutvecklare inom ideella sektorn för en annan ungdomsorganisation, Sveriges Elevkårer, också tidigare engagemang i Uppsala stadsmission, med fler.

— Men grundprinciperna har jag alltid haft med mig och att nu få använda dem på heltid i mitt förtroendeuppdrag är ovärderligt.

Grundprinciperna finns alltid med

Förutom sitt genuina brinn för unga så är grundprinciperna Matildas främsta verktyg för att leda engagemanget rätt. Ungdomsförbundet arbetar aktivt och konkret med engagemang och verksamhet som härstammar ur grundprinciperna.

— Vi står samlade med verksamheter landet över som ungdomsförbund i en enhet. Vi står upp för och med dem som inte har lika förutsättningar och därmed möjligheter för ett rättvist liv och uppleva sina rättigheter i praktiken. Samtidigt som verksamheterna givetvis är öppen för alla unga i landet. Grundprincipen frivillighet är nog en av de mest synliga då vi har tusentals engagerade varje år som engagerar sig i bland annat lokalföreningsstyrelser till ledare för verksamheter.

Matilda understryker att grundprinciperna alltid finns med oss men att vi i och med den nuvarande konflikten i Ukraina verkligen ser dess betydelse i praktiken. Röda Korset finns på plats och även här i Sverige ser vi ett stort engagemang till stöd.

— Att få bevittna och se hur vi sluter upp - i allt ifrån direkt humanitärt stöd på plats för att rädda liv till att prata med barn som är oroliga för krig - tycker jag lyser så starkt utifrån våra grundprinciper och jag är stolt och rörd.

Frivillighetens kraft, med Henry Dunant som ledstjärna

Matilda menar att frivillighetens kraft inte ska undervärderas. Hennes tips är att våga gå in helhjärtat, men att också engagera sig hållbart på den nivå du önskar och förmår. Vare sig det är genom att som hon själv lägga större delen av sin vakna tid på sitt frivilliguppdrag eller om engagemanget mynnar ut i att exempelvis hålla i ett läxläsningspass per månad.

— Det är det fina med ideellt engagemang, att det inte är en prestationstävling. Var och en bidrar med det en kan och tillsammans blir det en fantastisk helhet.

Matilda återkommer ständigt till förmånen att vara en del av Röda Korset och att få vara del av något stort. Hon välkomnar fler att engagera sig och tror även på att de som vi möter i våra verksamheter själva framöver kan bli en stark kraft att räkna med.

— Utan att de första frivilliga jag mötte visste det, förändrade de mitt liv. Deras engagemang var livsviktigt, om en säger så. Och idag står jag här, redo att ge tillbaka och lite till, i många år till. Och avslutningsvis, jag hämtar inte minst inspiration också från Henry Dunant - vilken ledstjärna!

Läs mer om Svenska Röda Korsets Ungdomsförbund och hur du kan engagera dig

Har du en erfarenhet eller berättelse kring ditt frivilliguppdrag där du lutat dig mot grundprinciperna och vill dela med dig till andra? Det kan vara i den vardagliga verksamheten eller en särskild händelse. Kontakta info@redcross.se som sätter dig i kontakt med ansvarig för artikelserien.

Mer om grundprinciperna finns att läsa i Kunskapsbanken på Rednet.

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!