Lasse Persson: Grundprinciperna sitter i hjärnbarken

Nu kommer femte delen i vår artikelserie om grundprinciperna, där rödakorsare delar med sig av erfarenheter där grundprinciperna verkat som kompass. Denna gång är det fokus på Lasse Persson, frivillig i Trelleborgs Första hjälpen-grupp.
Från hemvärnsjukvårdare till Första hjälpen-gruppen
Lasse beskriver sig själv som en 67 år ung ”gubbe”. Han bor i Trelleborg tillsammans med frun Ewa. De har två barn, en son och en dotter, där Lasse lyckats ”lura” in sonen i Röda Korsets verksamhet. Lasse har tidigare arbetat som kyltekniker, samt även läst till undersköterska och jobbade en kort tid på Lunds universitetssjukhus.
— Mitt rödakorsengagemang började i Höör där jag var hemvärnare med bössa och allt. Tyckte efter ett tag att hemvärnssjukvårdare lät roligare, då man slapp vapenvården.
Lasse blev rekryterad som hemvärnssjukvårdare i stället. Under utbildningen pratade instruktörerna varmt om Första hjälpen-grupperna och även detta uppdrag var något som lockade. Detta var år 2000.
— Sedan har åren bara gått och det är lika roligt än.
Ett tag var Lasse uppdragsbokare i Mellanskåne och det var då sonen Jonas gick med i Första hjälpen-gruppen. Senare bytte Lasse grupp till den i Trelleborg. Gruppen hade då blivit utan gruppledare och kretsens ordförande övertygade då Lasse att bli gruppledare.
— Detta var i slutet av 2020. Resten är historia.
Grundprinciperna sitter i hjärnbarken
När det gäller grundprinciperna menar Lasse att det är något man använder i stort sett dagligen och nästan alltid utan att behöva tänka på dom.
— Det är något som sitter i hjärnbarken, i synnerhet då man har något klädesplagg på sig med ett rött kors. Men man får även skärpa sig utan det röda korset, för även som så kallad civil, representerar man en humanitär organisation.
Snabbutbildning i grundprinciperna till spontanfrivilliga
Två händelser som Lasse särskilt tänker på när det gäller tillämpning av grundprinciperna är när det åren 2015 och 2022 kom många människor på flykt till Sverige. Vid tillfällen som dessa är särskilt humanitet, opartiskhet och neutralitet viktiga. Färskt i minnet är vårens mottagning av personer från Ukraina, som kom med färjorna från Polen och Tyskland där Första hjälpen-gruppen var först plats.
— Vi insåg snart att med bara åtta personer kunde vi inte bemanna alla ankomster, ca 12 per dygn, på färjeterminalerna. Så vi gick ut till tidningarna med vädjan om hjälp, både materiellt och med personal.
Första hjälpen-gruppen fyllde sin lokal med allt som behövdes. Detta med hjälp av skänkta saker, som dricka, godis, kakor, gosedjur, hygienartiklar, strumpor och underkläder. Både privatpersoner och företag hjälpte till. Fler personer var också villiga att hjälpa till vid ankomstterminalerna.
— Vi kunde nu bemanna alla färjeankomster. Detta tack vare de 35 personer som kom till vårt informationsmöte. Alla fick en snabbutbildning i grundprinciperna och en väst. Sedan fick de stå ihop med vana rödakorsare.
Positivt bemötande under uppdrag
En ytterligare sak som Lasse vill lyfta är allt positivt bemötande man får ute på uppdrag och liknande. Han upplever inte att han fått något negativt bemötande.
— Finns mycket att berätta om olika saker man varit med på, men då skulle man fylla en hel bok.
Det finns många bra tips och trix att dela med sig av till andra rödakorsare, men att ”behandla andra som du själv vill bli behandlad” ser Lasse alltid som en 100%:are.
— Samt att kramas mycket.
Mer om grundprinciperna finns att läsa i Kunskapsbanken på Rednet.
Läs också de fyra tidigare delarna i artikelserien, Matilda Holmberg: Frivillighetens kraft, med Henry Dunant som ledstjärna, Benita Josefsson: Att stå upp för grundprinciperna har gjort det enkelt att vara engagerad, Sofia Westman: Med grundprinciperna i ryggen är det svårt att gå fel samt Hanna Kaade: Att tillämpa grundprinciperna i varje enskilt steg eftersom alla misstag kan sätta våra liv i fara.
Har du en erfarenhet eller berättelse kring ditt frivilliguppdrag där du lutat dig mot grundprinciperna och vill dela med dig till andra? Det kan vara i den vardagliga verksamheten eller en särskild händelse. Mejla info@redcross.se som sätter dig i kontakt med ansvarig för artikelserien.
Kommentera artikeln
För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.
Har du en fråga, kontakta Infoservice.