”Grundprinciperna är en bra ledstång att hålla i”

Elin Andersson är kretsordförande och utbildare i Stenstorp.

Det säger Elin Andersson, kretsordförande och utbildare i Stenstorp. Rödakorsare delar gärna med sig av sina erfarenheter där grundprinciperna verkar som en kompass. Här är del tre i vår artikelserie 2023.

Frivillig i snart 20 år
Elin fyller snart 41 år och jobbar till vardags som journalist. Hon lever och verkar i den västgötska myllan, med den lilla byn Stenstorp som bas. Två stora intressen är att resa och att läsa. Engagemanget i Svenska Röda Korset går tillbaka nästan exakt 20 år.

– Jag har varit aktiv inom Svenska Röda Korset sedan millenniet var ungt.

Elins första frivilliguppdrag var att besöka intagna på anstalten i Tidaholm. I dag är hon kretsordförande, både i Falbygdens rödakorskrets och i Stenstorps rödakorskrets. Dessutom är hon utbildare i flera ämnen; rödakorskunskap, folkrätt och grundprinciperna. Rödakorsengagemanget är stort och också väldig varierat.

– Jag säljer både lotter på en julmarknad som hänger ut kläder i vår secondhandbutik i Falköping. Vissa kvällar leder jag styrelsemöten och andra dagar står jag inför blivande socialpedagoger och berättar om krigens lagar och Röda Korsets grundprinciper. Det är varierande och roligt.

Grundprinciperna är en viktig del 
Elin ser grundprinciperna som ett viktigt redskap i sitt engagemang och rödakorsuppdrag.

– De hjälper mig att veta om jag gör rätt saker inom Röda Korset, och ofta att räkna ut vad man inte ska göra.

Vidare tycker hon att grundprinciperna är starka och dessutom en bra ledstång att hålla i, exempelvis när det kommer frågor om att samla in till andra föreningar eller verksamheter.

– Det kan vi inte göra, då kan vi tappa trovärdigheten gällande Röda Korsets ansvar att fördela pengarna inom Röda Korsets verksamheter.

Vikten av att diskutera 
Elin vill tipsa fler kretsar att boka in en kväll eller några timmar med en utbildare i rödakorskunskap. Då kan du både få rödakorskunskap och en workshop om grundprinciperna.

– Vi brukar ha jättekul vid dessa tillfällen. Många känner igen sig och andra får aha-upplevelser som är viktiga att ha med sig i sitt engagemang så att vi alla vet att vi gör rätt saker.

Avslutningsvis skickar hon en särskild hälsning till kretsarna i Region Väst.

– Om ni finns i Västergötland eller till och med Skaraborg, så är det en stor sannolikhet att det är jag som kommer och håller utbildningen med er. Det skulle vara kul att ses!

 

Mer om grundprinciperna
Mer om grundprinciperna finns att läsa i Kunskapsbanken på Rednet.

Boka en utbildning i rödakorskunskap
Kontakta utbildning@redcross.se.

Läs också tidigare artiklar serien:

 Vill du vara med i artikelserien?
Har du en erfarenhet eller berättelse kring ditt frivilliguppdrag där du lutat dig mot grundprinciperna och vill dela med dig till andra? Det kan vara i den vardagliga verksamheten eller en särskild händelse. Mejla info@redcross.se som sätter dig i kontakt med ansvarig för artikelserien.

 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!