"Med grundprinciperna i ryggen blir det svårt att gå fel"

Sofia Westman

Nu kommer tredje delen i vår artikelserie om grundprinciperna, där rödakorsare delar med sig av erfarenheter där grundprinciperna verkat som kompass. Denna gång är det fokus på Sofia Westman, vice ordförande i Svenska Röda Korsets Ungdomsförbund.

Lokal och nationell erfarenhet

Sofia är 28 år och kommer ursprungligen från Mellerud i Dalsland, men har det senaste årtiondet bott i Göteborg. Där jobbar hon som kommunikatör i demokrati- och hållbarhetsfrågor på kommunen sedan tre år tillbaka.

— I luckorna mellan jobbet och Röda Korset vandrar jag runt Mölndals sjöar eller gör något musikaliskt. Jag växlar mellan fiol, piano och sång.

De senaste åren har Sofia suttit i Röda Korsets Ungdomsförbunds nationella styrelse, där hon för närvarande är vice ordförande.

— I förbundsstyrelsen har jag varit väldigt involverad i att utveckla våra styrdokument, interna processer och kommunikationen till våra lokalföreningar. Jag har också haft fokus på implementeringen av vår strategi för 2021 till 2023.

Innan dess var Sofia engagerad i Göteborgs lokalförening under cirka tre år, både som ordförande och styrelseledamot. Där jobbade hon mycket med verksamhetsutveckling, kommunikation och utbildning.

Heltäckande och välformulerade värderingar att luta sig emot

Grundprinciperna är något som Sofia alltid bär med sig. Hon ser det som en otrolig förmån som frivillig i rödakors- och rödahalvmånerörelsen att alltid ha så heltäckande och välformulerade värderingar att luta mig mot.

— Jag har många gånger befunnit mig i styrelsesammanhang där vi har stått inför ett vägval eller ett dilemma, plötsligt dragit oss till minnes någon av grundprinciperna och genast har vägen framåt känts mycket tydligare. De är något tryggt och stadigt i en osäker samtid, som länkar ihop människor från nästan alla världens länder. Det är häftigt att tänka på.

Sofia nämner särskilt frågor om olika sorters samarbeten som en återkommande situation där grundprinciperna alltid ger värdefull guidning.

— Handlar det om ekonomiskt stöd är principen om självständighet användbar, så att vi själva har möjlighet att se till att medlen bidrar till att uppfylla vårt ändamål. Är det någon form av debattartikel eller manifestation behöver vi ju utgå från både neutraliteten och opartiskheten, så att vi inte riskerar att skada Röda Korsets förtroende någon annanstans.

Viktigt med ett hållbart och långsiktigt frivilligengagemang

Att försöka få till ett hållbart och långsiktigt frivilligengagemang på ett personligt plan är något som Sofia arbetar mycket med, och tänker att det är flera som delar den utmaningen. Det blir lätt att man ger allt man har till frivilligarbetet för att man brinner för den här rörelsen och allt som den gör för människor världen över.

— Men i längden tror jag att man behöver glöda lite mer lågintensivt istället för att riskera att brinna ut. Mitt tips är att välja ut en eller ett par saker där man vill glänsa, och på andra håll tillåta sig själv att ta det lite lugnt. 

En strategisk inriktning med stark och tydlig förankring i grundprinciperna

Sofia blev precis vald till ombud för Ungdomsförbundet till Riksstämman nästa år, vilket hon ser fram emot. Detta blir hennes tredje riksstämma.

— Min stora förhoppning är att vi tillsammans på plats i Karlstad kan landa i en ny strategisk inriktning som just har en stark och tydlig förankring i grundprinciperna. Med dem i ryggen blir det svårt att gå fel.

**********************

Mer om grundprinciperna finns att läsa i Kunskapsbanken på Rednet.

Läs också de två första delarna i artikelserien

Matilda Holmberg: Frivillighetens kraft, med Henry Dunant som ledstjärna

Benita Josefsson: Att stå upp för grundprinciperna har gjort det enkelt att vara engagerad

Har du en erfarenhet eller berättelse kring ditt frivilliguppdrag där du lutat dig mot grundprinciperna och vill dela med dig till andra? Det kan vara i den vardagliga verksamheten eller en särskild händelse. Kontakta info@redcross.se som sätter dig i kontakt med ansvarig för artikelserien.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!