Stärkt lokalt stöd vid asylavslag

En bild på tre broschyrer om migration.

Ett värdigt och humant återvändande – det är ett av de viktigaste målen som Röda Korset arbetar med inom stöd vid asylavslag och återvändande. Detta inom det EU-finansierade projektet AMIRA II - Assisting Migrants in Return and Asylum.

Som en del av våra kapacitetsstärkande insatser inom AMIRA II höll vi en digital föreläsning om ”stärkt lokalt stöd vid avslag och återvändande” den 11 september. Bland en mångfald av deltagare befann sig Robin Boman, verksamhetutvecklare för Röda Korsets lokalförening i Umeå.

Vad tyckte du om föreläsningen och vilka aspekter tog du med dig från tillfället?  

–Jag tycker att ämnet är väldigt viktigt, det är en av dem mest utmanande faser av asylprocessen som en individ kan befinna sig i. Att kunna stötta under denna process kräver såväl verktyg som kunskap, något som denna föreläsning kunde bidra till.  

Hur arbetar ni eller hur har ni arbetat tidigare med individer som fått avslag på asylansökan och ska eventuellt återvända? 

–Vi har i Umeå arbetat nära många människor som återvänt eller begett sig till annat EU-land efter avslag på asylansökan. Vi har stöttat till kunskapsinhämtning, säker planering av resvägar och praktisk förberedelse. Packning, vilka dokument som individen bör skriva ut och ta med sig, validering och översättning av betyg och arbetslivserfarenhet. Vi har i denna process försökt stärka individen inför den stora prövning som denne ställs inför. Empowerment och egenmakt har varit centrala begrepp i vår metod.  

Vad skulle du råda andra lokala föreningar som vill arbeta med att personer med avslag ska få ett så bra stöd som möjligt?  

–Kartlägg erfarenheter och verktyg för att förebyggande kunna rusta våra medarbetare/volontärer som möter människor som står inför återvändande. Undvik att projicera våra egna föreställningar kring återvändandet på individen. Det finns ett liv efter återvändandet, hur kan individen bäst förbereda sig på att möta dom utmaningar som denne står inför. 

Missade du föreläsningen? Bänka dig till den kommande föreläsningen den 16 oktober 2023 klockan 16:00-17:00. 

Läs mer och ta del av våra broschyrer och rapporter här.

Vill ni som lokalförening få stöd om hur ni kan komma bemöta personer lokalt genom utbildning eller andra lokala insatser? Hör av dig till mikaela.hagan@redcross.se  

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Aktuellt och inspiration

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!