Röda Korsets delstrategi för mångfald, inkludering och rättvisa

Flagga Röda Korset

Mångfald och inkludering är ett av våra fokusområden inom strategisk inriktning 2024-2030. Nu finns också en delstrategi för mångfald, inkludering och rättvisa. När vi arbetar aktivt med frågorna skapar vi bättre förutsättningar för innovation och ökar delaktigheten bland våra målgrupper, samtidigt som vi stärker trovärdigheten för Röda Korset.

Delstrategin för mångfald, inkludering och rättvisa har tagits fram av en arbetsgrupp som utsetts av vår styrelse. Arbetsgruppen har deltagare från både frivillig- och tjänstepersonsorganisationen. Delstrategin blev klar och antogs av styrelsen i november 2023.

För att vi ska uppnå våra mål inom mångfald och inkludeirng måste vi alla lära oss mer, utmana våra tankesätt och prata mer öppet om sådant som skaver eller behöver förbättras.

Som alltid när vi lär oss något nytt kan det kännas svårt. Som en hjälp på vägen finns en lista med ord och begrepp som kan vara bra att känna till när vi fördjupar oss. Du hittar ordlistan på samma plats på Rednet som delstrategin.

Läs delstrategin i sin helhet

Vi höjer kompetensen och utvecklar rutiner

I planen för 2024 ligger fokus på flera kompetenshöjande insatser.

  • Alla medarbetare ska gå en grundläggande webbkurs om mångfald och inkludering. Kursen ger en introduktion till ämnet och skapar en gemensam kunskapsbas. Den erbjuds också till förtroendevalda.
  • För att bygga en inkluderande kultur ska alla arbetsgrupper inom tjänstepersonsorganisationen gå en serie om fem workshops.
  • Till hösten erbjuds kretsar en ny workshop. Den ger kunskap och verktyg för att vi ska kunna bli en mer inkluderade organisation som engagerar fler.
  • Personer med ledande uppdrag har extra ansvar att driva arbetet framåt. Chefer i tjänstepersonsorganisationen genomgår en utbildning i två steg i ”Inkluderande ledarskap”. Även chefer i krets är inbjudna att delta.

Ett av målen i delstrategin är antidiskriminering. I det ingår bland annat att se över och förbättra rutiner för rapportering av diskriminering, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling.

Perspektivundersökningen visade att det här är ett område där vi behöver bli bättre. Vi behöver öka förtroendet för anmälningsprocessen.

Vill du få stöd med att driva frågorna i din krets? Eller lära dig mer?

Under våren hålls öppna nätverksträffar inom mångfald, inkludering och rättvisa. Träffarna är digitala och öppna för alla, men riktar sig särskilt till frivilliga och förtroendevalda.

Ta chansen att lära känna delstrategin, utbyta erfarenheter med andra och tycka till om hur vi ska bli bättre på att inkludera mångfald. Vi ses nästa gång den 7 maj med tema inkluderande kommunikation och ledarskap.

En referensgrupp träffas också digitalt under våren. Är du intresserad? Maila info@redcross.se med rubrik Referensgrupp mångfald.

En del av strategisk inriktning 2024-2030

Arbetet kring mångfald och inkludering är en del av de stora förflyttningar vi vill göra inom ramen för vår strategiska inriktning, som började gälla vid årsskiftet. 

Läs mer om vår strategi

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!