Köp en mobil mötesplats

Mobil mötesplats

Våra fyra mobila mötesplatser är nu till salu! Innan de läggs ut på den öppna marknaden vill vi erbjuda våra kretsar möjligheten att köpa dem till kraftigt rabatterat pris.

Som bilden visar är en mobil mötesplats inget annat än en ombyggd lätt lastbil. På grund av ombyggnationen saknas det godkända surrningspunkter för last, och lastvikten är något begränsad (varierar från 600 kg till 780 kg beroende på fordonsmodell). Detta leder till att de inte är avsedda att användas till transport av skrymmande och tunga föremål. Däremot kan även användas som mobil samlingspunkt för era verksamheter, som en stabspunkt för första hjälpengrupperna, eller i beredskapssyfte. Storleken till trots får de framföras på vanligt B-körkort. 

Det går givetvis bra om det är några kretsar som går ihop och köper ett fordon att dela på, bara att ni kommer överens om vilken krets som blir den egentliga ägaren. De enda villkoren vi ställer är att bilarna inte ska användas i något annat syfte än till RK-verksamheter, inte lånas/hyras ut till externa aktörer, och inte används i privat syfte. Den ägande kretsen förbinder sig även att inte sälja vidare fordonet till en ny köpare utanför Röda Korset under de första två åren den har fordonet i sitt ägo. Precis som vilket fordon som helst ansvarar den nya ägaren för att det är försäkrat, att det servas och besiktas regelbundet och så vidare.

Övriga kostnader att ha i beräkning är årlig service (hittills har det legat på 11 000–15 000 kr./fordon beroende på var i landet den utfördes) och bilförsäkring (beroende på var i landet fordonet är registrerat har det varierat mellan ca 5 000-10 000 kr./fordon). Alkolåskalibrering ska utföras en gång om året och ligger på 600–1 000 kr.) 

Tabellen i bilagan visar vilka fordon det rör sig om, med respektive tekniska detaljer. Kortfattat kan man säga att skillnaden mellan fordonen förutom märke och modell (Iveco Daily eller Renault Master) är milantalet och skicket på inredningen (vilket speglas i priset). Samtliga fordon har två sidodörrar till de två bakre skåputrymmen, och Malmöbilen har även en dörr med lastramp på baksidan (och större golvyta). 

Det behöver inte finnas någon geografisk koppling mellan var den nya köparen befinner sig och var bilen står (till exempel går det alltså bra för en krets i norra Sverige att köpa fordonet som står i Malmö, eller för en krets i huvudstadsområdet att köpa det som står i Göteborg), men den nya köparen ansvarar för att hämta fordonet från respektive ort där det står nu. Huvudkontoret kan tyvärr inte vara behjälplig med eventuella förflyttningar.  

För övrig information av teknisk karaktär går det bra att ta kontakt med alessandro.girardi@redcross.se, logistiker. För frågor om eventuell finansiering eller liknande hänvisar vi till era vanliga finansieringskanaler.  

Bilaga, mobila mötesplatser (Pdf, öppnas i nytt fönster)

 

Observera att detta erbjudande endast är giltigt fram till 7 juni 2024. Eventuella fordon som förblir osålda säljs till en extern bilförmedlare veckan därpå.  

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!