AI-projekt om återbruk i Second Hand nominerat i internationell röda kors-tävling

Kan AI, Artificiell Intelligens, utveckla vår second hand-verksamhet? Svenska Röda Korset och Örebro rödakorskrets har undersökt det i samarbete med forskningsstiftelsen Chalmers Industriteknik. Innovationsprojektet nominerades av IFRC som ett av 15 AI Pioneers.

Varför initierade vi detta projekt? 
Många andra ideella second hand-aktörer har gemensam sorteringsanläggning. Fördelen med en gemensam sortering är vi kan dela fler gåvor mellan butiker. Vi behöver inte heller utrymme för sortering och frivilliga som sorterar i varje butik. 

Vi ville få mer kunskap om hur mycket och vad som skänks till oss idag. Vad kan vi själva sälja och vad kan vi sälja vidare till återvinning, som till exempel metall- och elskrot.  

Ur allt detta väcktes idén att ta hjälp av AI! 

Så gick projektet till  
Under sex månader registrerades 30 000 av Örebrobutikens gåvor in i ett datasystem. Vi avgränsade till gåvor inom kategorin hushåll. Gåvorna fotograferades och registrerades utifrån material och typ av hushållsprodukt. I slutet av projektet kunde systemet på egen hand identifiera typ av gåva och material.  

Vad har vi lärt oss?  

  • Det går att skapa ett system som ger stöd i sorteringen. Vi behöver vidareutveckla projektets system. Än så länge är en människa snabbare och säkrare på att fatta beslut.  
  • Vi tar emot jättemånga gåvor – i en enda butik. Det ger stora intäkter till vår lokala verksamhet. Det är en enorm styrka att vi finns på så många platser runt om i Sverige. Vi bidrar till ökad hållbarhet genom att låta alla dessa gåvor hitta nya ägare.  
  • I Örebro är skålar och fat de gåvor vi får absolut mest av – 4 700 skålar och fat under perioden. Näst största varugrupp är ljusstakar. Vi fick 2 800 ljusstakar under sex månader. 
  • Porslin är det vanligaste materialet. Tätt följt av glas.  

Vad har vi för nytta av detta och vad är nästa steg? 
Framför allt har vi lärt oss mer om vår gåvohantering. Med denna kunskap kan vi utveckla vår verksamhet och stötta kretsarna på nya sätt. Till exempel kan vi utveckla gemensam återvinning för fler material än textilier. Hur projektet fortsätter är inte bestämt. Vi ser om vi kan dela kunskap om varusortiment mellan butiker. Och berätta om det för våra kunder. 

Projektet finansierades av Vinnova. Vill ni veta mer är ni välkomna att kontakta secondhand@redcross.se 

Ytterligare ett svenskt projekt är nominerat, Ungdomsförbundets interaktiva spel "Forced to flee". 

Här kan ni läsa om andra projekt som också är nominerade AI Pioneer webpage.  

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!