Föreningsbutiken stängd torsdagen den 15 maj

Detta på grund av uppdatering av bland annat priser. Vi ber er att planera era beställningar till en annan dag.

Rödklädd man och kvinna stöttar en person.

Ett medmänskligt Sverige i en hållbar värld

Ett medmänskligt Sverige i en hållbar värld

På Riksstämman 2023 antog vi en strategisk inriktning för åren 2024-2030. Strategin är ett verktyg för att planera och prioritera i vår verksamhet och utveckling.

Tillsammans ska vi jobba för vår vision om ett medmänskligt Sverige i en hållbar värld. Vi gör skillnad, i Sverige och i världen, genom våra verksamheter och alla som engagerar sig. Med hjälp av strategin utvecklas vi också som organisation.

En bild som visar målen med vår strategiska inriktning

Verksamheten vi gör

Genom våra verksamheter är vi en humanitär kraft som stärker människor och samhällen, som också kan ställa om och agera snabbt när krisen kommer.

Vi utgår alltid från behoven. För kretsen finns stöd att genomföra lokala behovsundersökningar för att starta verksamhet.

På gång inom våra fokusområden

Strategin lyfter fram sex fokusområden där vi gemensamt ska kraftsamla. På så sätt kan vi göra mer, möta fler och hålla oss relevanta. Läs mer om vad som är aktuellt inom varje område.

Mångfald och inkludering

Mångfald och inkludering är viktigt för att vi ska vara relevanta och agera utifrån lokala behov. Våra olika bakgrunder ger oss trovärdighet och handlingskraft. Det bidrar till större engagemang, innovation och delaktighet i vårt uppdrag.

  • Boka workshop! Det finns nu möjlighet att boka in en workshop till kretsen om mångfald och inkluderande engagemang. Workshopen hålls fysiskt hos er i kretsen på ett datum som passar er. Det finns också möjlighet att hålla den digitalt över två tillfällen. Kontakta utbildning@redcross.se för att boka in.
  • Delta i nätverksträffar om mångfald! På våra digitala träffar får du chansen att lära dig mer, tycka till och utbyta erfarenheter på temat mångfald och inkludering. Håll utkik i kalendariet för info om kommande nätverksträffar.
  • Delstrategi om mångfald, inkludering och rättvisa. I slutet av 2023 antog styrelsen en delstrategi om mångfald, inkludering och rättvisa. Delstrategin ska leda och hjälpa hela organisationen att jobba med frågorna. Ta del av delstrategin och läs mer om arbetet
Humanitära konsekvenser av klimatförändringarna

Klimatförändringar påverkar människor över hela värden. Det slår hårdast mot dem som redan befinner sig i utsatthet. Vi stöttar människor och samhällen i att förebygga och hantera klimatrelaterade kriser, och lyfter den humanitära kris som klimatförändringarna leder till. Vi tar vårt ansvar att minimera vårt klimatavtryck, och bidrar till minskad nykonsumtion med hjälp av vår second hand-verksamhet.

 

Fler engagerade

För att förverkliga vår vision behöver vi bli fler som vill engagera sig för medmänsklighet. Frivillig, förtroendevald, medlem, givare - finns det fler sätt vi kan få personer att bidra och ta ställning? 

 

  • Frivilligrekryteringskampanjen pågår hela året. Med hjälp av digitala kanaler kan vi nå fler potentiella frivilliga! Du vet väl att det finns stöd och utbildningar inom bland annat marknadsföring och rekryteringsverktyget ReachMee? Läs mer om frivilligrekrytering
  •  Vill du vara med i en referensgrupp? Var med och diskutera nästa steg för att vi ska bli fler engagerade, var med och lägg grunden hur vi kan jobba vidare för att utvecklas inom engagemang och föreningsfrågor. Referensgruppen träffas i digitala möten med start i november. Anmäl ditt intresse till Infoservice
  • Engagera med enklare kommunikation. Nu kan kretsen mejla direkt från verktyget Redy. Använd Redy för att skicka uppskattning, information eller inbjudningar till frivilliga och medlemmar. Ett värdefullt sätt att jobba med frivillig- och medlemsvård. Läs mer om Redy och mejlfunktionen  
Samarbeten som gör oss starka

Genom samarbeten kan vi öka engagemanget och nå fler. Det är viktigt att vi jobbar både med interna samarbeten – mellan olika kretsar, anställda och Röda Korsets Ungdomsförbund  – och med externa samarbeten som civilsamhällesorganisationer, offentlig sektor eller näringsliv.

Aktivt opinions- och påverkansarbete

I vårt arbete lyfter vi våra grundprinciper och vad de betyder i praktiken. Särskilt humanitet, neutralitet och opartiskhet. Vi för dialog med beslutsfattare för att påverka för människor i utsatta situationer. Med gemensamma krafter lokalt, regionalt och nationellt har vi möjlighet att stärka effekten av vårt påverkansarbete.

  • Påverkansprogrammet. Under året ses vårt påverkansprogram över, så att det går i linje med vår nya strategi. Påverkansprogrammet beskriver prioriterade frågor om hur Röda Korset jobbar med opinions- och påverkansarbete. Ta del av vårt nuvarande påverkansprogram
  • Ta ställning för medmänsklighet. Sprid gärna ordet om våra ställningstaganden i kretsens egna kanaler, för att fler ska nås av vår röst för ett mer medmänskligt Sverige.
  • Stöd för kontakt med media. Om ni blir kontaktad av media, eller om ni vill få ut ett budskap i lokalmedia, finns stöd och tips på Rednet.
  • Rapporter och kunskap från verksamheter. Ett av våra viktigaste verktyg i påverkansarbetet är att utgå från det vi ser i våra verksamheter. Hur kan kretsen lyfta de behov ni ser med lokala politiker eller myndigheter? Använd gärna nationella rapporter som stöd
Innovation & Digitalisering

Under 2024 påbörjade vi en stor utveckling av våra digitala verktyg. Tillsammans ska vi förstärka vår förmåga att arbeta innovativt, och dra nytta av den digitala utvecklingen. Med hjälp av teknik och verktyg kan vi testa sätt som stöttar och utvecklar våra verksamheter och gör det enklare att engagera sig. 

  • Digitalt baspaket. I år påbörjar vi en stor satsning på datorer och teknik till kretsar. Vi kallar det för ett digitalt baspaket. Paketet ger tillgång till datorer, internet, IT-säkerhetslösningar och olika program och system. Läs mer om satsningen
  • Vi utvecklar Redy! Många kretsar använder verktyget Redy för sin frivillig- och medlemshantering, och inte minst för verksamhetsrapporteringen. Nu kommer nya funktioner på plats, för att det ska bli smidigare att använda. Läs mer om Redy
  • Vad betyder innovation för Röda Korset? Vi ska tillsammans tänka stort och nytt. Var gärna med och bidra! Var ser du behov av innovativa lösningar, vad skulle du vilja digitalisera? Vad behövs för att vi som organisation kan bli mer innovativa? Anmäl ditt intresse för den här typen av samtal här (kryssa för Innovation och digitalisering)
  • Gemensamt ekonomisystem. Utifrån ett riksstämmobeslut 2023 ser vi över möjligheterna för ett gemensamt ekonomisystem för kretsarna. För enklare hantering och bättre stöd! Tack alla kretsar som har gett inspel hittills! 

Diskutera i kretsen

På vilka sätt kan strategin stärka er verksamhet och utveckla sättet ni jobbar på? Vill ni ha tips på hur ni kan komma igång med de olika fokusområdena?

Var med och påverka arbetet

Du som är frivillig eller förtroendevald har viktiga erfarenheter att bidra med. Här kan du lämna en intresseanmälan för att vara med när det är dags för frågor just du är intresserad av. Det går också bra att berätta om vilket stöd kretsen önskar.

Dela gärna filmen. Den strategiska inriktningen berör hela vår organisation.

Finansieringsstrategi

För att Röda Korset ska ha förutsättningar att stå starka och möta de ökande humanitära behoven behövs en hållbar och flexibel finansiering. Finansieringsstrategin sätter en riktning för hur vi tillsammans ska kunna finansiera vår verksamhet och genomföra de mål som strategin satt upp.

Finansieringsstrategin gäller för alla som är verksamma inom Röda Korset i Sverige.

Ett medmänskligt Sverige i en hållbar värld

  • Rödakorsare från ICRC lastar in person på bår i en bil.

    Med neutraliteten som verktyg

    Den 12 december är internationella dagen för neutralitet. Neutralitet är en av våra sju grundprinciper och genomsyrar allt vårt arbete. Samtidigt ...

    Neutralitet
  • Höörkretsen

    Digital satsning ett lyft i Höör

    Just nu pågår en satsning på datorer och teknik för kretsar. Ann-Katrin och Margareta i Höör berättar som en av 50 pilotkretsar.

    Berättelse från Höörkretsen
  • Ulrika Modéer

    Klimatkrisen som en humanitär kris

    Världen skakas av extremväder. Varje år drabbas 100 miljoner människor av katastrofer. Vi larmade för 40 år sedan - nu larmar vi på nytt.

    Världen måste agera