Samarbete med gymnasieskola ger nya praktikanter

Arbetsledare Gygliane och praktikanter Moa och Emilia

Röda Korset i Varberg har ett pågående samarbete med en närliggande gymnasieskola. Praktikanterna går yrkesförberedande program, elever håller bland annat en årlig modeshow i butikens lokaler och Röda Korset föreläser kring sina lokala verksamheter.

Vi intervjuade praktikanterna Emilia och Moa från stylistprogrammet om alla lärdomar de fått kring butiksarbetet men även om Röda Korset som organisation.  

Yngre praktikanter för med sig nya kunskaper

 Arbetsledaren Gylgjane Arifi berättar hur det hjälper butiken att ta in yngre praktikanter. 

- Jag tycker det har gjort att vi har nått till yngre målgrupper. Vi har lyckats väcka ett intresse och fått in yngre volontärer till butiken. Praktikanterna har även andra kunskaper kring bland annat sociala medier som Tiktok och Instagram och är väldigt duktiga på att skapa innehåll för dessa, säger Gylgjane.

År två får eleverna hålla i en modeshow i butikens lokaler. De ordnar med styling för modellerna, med smink och håruppsättning, och väljer ut kläder från butiken. Det tredje året utför de praktik där de får hjälpa till med allt från skyltning, sociala medier, sortering, prissättning och stå i kassan. 

De får även lära sig om Röda Korset som organisation och vad vi gör, både lokalt och i världen. Detta har gett dem mycket inspiration och de var glada över att kunna vara med och bidra. Förhoppningsvis kan även praktikanter vara potentiella framtida volontär för kretsen säger Gylgjane.

- Det är väldigt kul att få in praktikanter, det skapar också en helt annan dynamik i vår grupp och deras nytänk samlas med våra tankar och idéer och utfallet blir då väldigt bra, säger Gylgjane.

Praktikanterna Moa och Emilia har fått hjälpa till med allt från sociala medier, skyltning, sortering, prismärkning och kassan. Praktiken varade i åtta veckor och både Moa och Emilia var glada över alla lärdomar de fått från praktikplatsen hos Röda Korset Second Hand.

- Vi har lärt oss väldigt mycket om Röda Korset och vad de gör både här i butiken, lokalt men också i världen, säger Moa.

- Det var nog det bästa med praktiken, att få vara med och bidra till en bättre värld, flikar Emilia in.

Genom att ta in yngre praktikanter till butiken kan man nå yngre målgrupper och få in fler volontärer till sina lokala verksamheter. Ett bra tips är att kontakta lokala gymnasieskolor/ YH skolor med program inom stylist eller handel.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!