Sören Hemmingsson: Enhetsprincipen visar att vi är unika för varje land och öppen för alla

Sören Hemmingsson från filmen "En röst".

Nu kommer sjätte delen av sju i en artikelserie där vi presenterar varje grundprincip och de frivilliga rödakorsare som medverkar i filmen En Röst. Denna gång är fokus på Enhet och Sören Hemmingsson.

Den 5 december 2020, på Frivilligdagen, lanserades En röst, en ny film om grundprinciperna. I filmen pratar frivilliga rödakorsare om vad som styr och vägleder oss i vårt uppdrag. Här får du möta Sören, en av de medverkande i filmen.

Att ge tillbaka utifrån det man kan

Sören är 78 år och hemmahörande i Haninge, där han bor med sin fru. De har två barn och sex barnbarn. I botten är Sören kemiingenjör och marknadsekonom.

- Efter diverse chefsjobb på olika företag pensionerade jag mig vid 62 års ålder och började därefter återigen studera på universitet. Detta resulterade så småningom i en teologie kandidat och magisterexamen.

Sören har varit medlem i Röda Korset sedan studietiden, och efter sin pension blev han engagerad i kretsverksamhet – både som läxhjälpare och styrelseledamot.

- Jag har haft ett bra liv själv och tycker att man som tänkande och medkännande människa har ett ansvar att ge tillbaka något om man kan.

Mot nya frivilliginsatser

I över tio år, sedan 2009, har Sören varit rödakorsvärd på Södersjukhuset i Stockholm, landets störa akutsjukhus. Rödakorsvärdarna finns både i entrén och på akutmottagningen.

- I entrén hjälper vi folk till rätta, följer om det behövs med till rätt avdelning eller agerar ledsagare under hela besöket till de som behöver. Till entrén kommer också många skadade eller sjuka direkt som vi då hjälper till akutavdelningen. På akuten hjälper vi till med att ta emot ambulanser, serva personal och patienter med allehanda göromål som att fixa fika och smörgåsar till patienter som väntat länge, ordna fram britsar, skjutsa patienter vidare till röntgen.

När pandemin bröt ut pausades verksamheten och när den återupptas är det utan Sören, som nyligen diagnostiserats med KOL.

- Detta betyder dock inte att jag kommer att gå sysslolös då det alltid finns något att bidra med. Har precis träffat ordföranden för Österhaninge-Dalarökretsen och vi har kommit fram till att jag ska vara med och starta en samtalsgrupp för ensamma.

Tidigare drev kretsen framgångsrikt kurser för anhöriga till dementa där Sören var en av ledarna. Kommunen har numera tagit över den verksamheten.

En självklarhet att stå upp för grundprinciperna

Sören fick genom sin frivilligledare information om filminspelningen för En Röst. Han tänkte från början inte skicka in en intresseanmälan men övertalades av sin fru.

- Grundprinciperna känns självklara och något som alla borde kunna stå upp för. När det gäller principen enhet vill jag särskilt lyfta fram att vi är unika för varje land och att vem som helst kan delta i arbetet eller söka hjälp.

Enhetsprincipen

Grundprincipen enhet säger att det enbart kan finnas en nationell förening per land. Den ska vara öppen för alla och dess humanitära verksamhet ska omfatta hela landet.

Läs mer om grundprinciperna i Kunskapsbanken på Rednet.

Se gärna också tidigare artiklar i serien, om Humanitet / Gisele Singbo, Opartiskhet / Urban Lindblom, Neutralitet / Gun Kallenberg, Självständighet / Brendan Rajakumar Joseph och Frivillighet / Ann Fingerhut.

 

Fler nyheter

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!