Ann Fingerhut: Frivillighet är att göra skillnad för andra utan att förvänta sig något tillbaka

Ann Fingerhut

Nu kommer femte delen av sju i en artikelserie där vi presenterar varje grundprincip och de frivilliga rödakorsare som medverkar i filmen En Röst. Denna gång är fokus på Frivillighet och Ann Fingerhut.

Den 5 december 2020, på Frivilligdagen, lanserades En röst, en ny film om grundprinciperna. I filmen pratar frivilliga rödakorsare om vad som styr och vägleder oss i vårt uppdrag. Här får du möta Ann, en av de medverkande i filmen.

Stort frivilligengagemang

Ann är 64 år och bor i Kalmar. Familjen får ta mycket tid och intresse och Ann ser det som speciellt roligt att följa de barnbarn som nu är två och fyra år och ska upptäcka så mycket. Uppdragen i Röda Korset tar också en del av hennes tid.

Sedan 2013 är Ann rödakorsvärd på länssjukhuset i Kalmar tillsammans med en grupp på drygt 35 värdar. De delar samma värderingar och upplevelser som skapar en fin gemenskap.

- Uppdraget handlar ju så klart dels om att visa patienter och besökare till rätta men vi är också ofta ett medmänskligt stöd både i svåra och ljusa stunder. Det känns verkligen att vi kan göra skillnad även om det oftast bara är genom att ta sig tid och lyssna.

Ann är dessutom Första hjälpare i Kalmar Första hjälpen-grupp. Hon beskriver gruppen som ett härligt sammansvetsat gäng som det är roligt att tillhöra och där hon får viktiga kunskaper som även är till nytta i vardagen.

2015 och 2016 var Ann och Kalmarkretsen engagerad i kommunens akutboende för migranter. En sak som hon särskilt tar med sig från detta uppdrag är hur välkänt och tryggt rödakorsemblemet är för de personer kretsen besökte. Efter två vaccindoser hjälper Ann för tillfället till som vaccinationsstödjare i Kalmar.

- Ett tips jag vill ge andra frivilliga är att prata mycket med varandra, utbyt erfarenheter och stötta varandra i gruppen, prata med andra rödakorsare som ni träffar på och gå alla kurser som erbjuds för att lära och bli säkra och trygga i rollen ni har. Men även kretsstyrelser och frivilligledare vill jag påminna om att ta hand om era frivilliga, stötta, utbilda och ge den utrustning som behövs för uppdraget så att vi känner oss sedda och uppskattade.

Rödakorsare sedan tonåren

Röda Korset har varit en del av Anns liv sedan 1971, då hon var 14 år och fick se en annons i den lokala tidningen om att Röda Korset anordnade en kurs i ABC som första hjälpen hette på den tiden.

- Jag gick dit och kände att det och grundprinciperna passade mig precis. Så jag blev medlem i Kalmar rödakorskår.

Rödakorskåren hade sjukvårdsberedskap på olika evenemang. När det skulle vara beredskap sent om nätterna på någon festplats fick Ann däremot inte följa med. Det ansågs för farligt för en ung flicka och så här i efterhand tänker hon att det var en bra strategi.

Rödakorskåren genomförde många övningar, både själva och med Hemvärnet och Bilkåristerna. Ann minns tillbaka att det var fortfarande mycket beredskap för krig på den tiden.

- Vi hade också kurser i hemsjukvård och till något som kallades vägsamariter och som skulle kunna hjälpa till om det hände någon olycka på vägarna.

1972 var Ann med och bildade en styrelse för Ungdomens Röda Kors i Kalmar. Det hade då varit nedlagt sedan början av 60-talet.

- Vi åkte på ungdomsledarutbildningar och hade sedan olika aktiviteter för barn och funktionsnedsatta.

Grundprinciperna är en drivkraft i frivilliguppdraget

Ann går ofta in på Rednet för att läsa om andras verksamheter och se vad som är på gång i övrigt. Det var genom annonsen på Rednet som hon fick se att det söktes frivilliga medverkande till grundprincipsfilmen.

- Det kändes att det skulle vara otroligt kul och stort att få vara med och stå upp för våra värderingar. Spännande och intressant också att träffa de andra som skulle vara med och som ju har sin historia. Att få vara med om en filminspelning skulle också vara en intressant erfarenhet. Jag blev både glad och nervös när jag efter intervju fick veta att jag kommit med.

Våra grundprinciper driver Ann i sitt frivilliguppdrag i allt hon gör. Hon menar att de går hand i hand och hjälper till att ta beslut i vardagen som i förlängningen är otroligt viktiga för att kunna agera och bli respekterade över hela världen som den kris- och katastroforganisation vi är.

- Frivillighet är ju formen för vårt arbete och för mig är det att känna ett genuint intresse för att göra skillnad för andra utan att förvänta sig något tillbaka. Att å andra sidan kunna välja att ta emot vår hjälp skapar trygghet och tillit till oss, avslutar Ann.

Frivillighetsprincipen

Frivillighetsprincipen säger att Röda Korset är en organisation som bygger på frivillighet och som inte drivs av egen vinning. Det är frivillig att engagera sig i Röda Korset och det är också frivilligt att ta emot hjälp från oss.

Läs mer om grundprinciperna i Kunskapsbanken på Rednet.

Se gärna också tidigare artiklar i serien, om Humanitet / Gisele Singbo, Opartiskhet / Urban Lindblom, Neutralitet / Gun Kallenberg och Självständighet / Brendan Rajakumar Joseph.

 

Fler nyheter

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!