
Socialt hållbara samhällen
Socialt hållbara samhällen
Vi jobbar för att skapa fler socialt hållbara samhällen. Samhällen där människors lika värde står i centrum.
Ett socialt hållbart samhälle är jämställt och jämlikt med hög tolerans. Samhället tål påfrestningar, är anpassningsbart och har hög motståndskraft. Det förutsätter att människor
- känner tillit och förtroende till varandra och samhällets institutioner
- är delaktiga i samhällsutvecklingen
- har egenmakt att påverka sitt liv och hälsa
Fler än hälften av Sveriges kommuner har bostadsområden med socioekonomiska utmaningar. Orsakerna är många, både individuella och strukturella. Det kräver långsiktiga och samordnade insatser från olika aktörer och på flera nivåer i samhället.
Röda Korset menar att segregation handlar om relationen mellan olika delar av samhället. Det betyder att vi arbetar utifrån perspektivet att hela samhället är segregerat, inte bara vissa områden eller platser.
Segregation påverkar individers uppväxt- och livsvillkor, särskilt för barn och unga, och riskerar att skapa ett splittrat samhälle. Vi kompletterar staten genom att arbeta för att minska hälsoklyftorna, särskilt i socioekonomiskt eftersatta områden.
Varför arbetar Röda Korset med Socialt hållbara samhällen?
Enligt vår strategiska inriktning ska vi vara en humanitär kraft som stärker människor och samhällen. Vi ska agera snabbt vid en kris – lokalt och nationellt. Socialt hållbara samhällen bidrar till strategin genom att arbeta för:
- Förbättrade livsvillkor och hälsa
- Stärkt lokal förmåga att ställa om i händelse av kris eller social oro
- Ökat och lyhört påverkansarbete grundat i erfarenheter från det områdesbaserade arbetet
Programmet för Socialt hållbara samhällen vägleder oss i hur vi kan svara på behov på platser och i områden där socioekonomiska utmaningar finns. Vi baserar arbetet på Boverkets digitala verktyg Segregationsbarometern. Den delar in Sverige i fem områdestyper beroende på socioekonomiska faktorer som inkomst, välstånd, utbildning och yrkesstatus. Vi fokuserar på områden i typ 1 och 2 där behoven är störst.
Områdesbaserat arbetssätt
Inom programmet för Socialt hållbara samhällen arbetar vi områdesbaserat. Det områdesbaserade arbetssättet innebär långsiktig närvaro. Det betyder att vi arbetar med tillit och förtroende, och att vi samverkar med andra aktörer. Under hela processen är boende i centrum av arbetet.
Genom det områdesbaserade arbetssättet kan vi möta flera olika behov i ett och samma område, och på så sätt bidra till en positiv utveckling.
- Börja med att undersöka behoven genom en områdeskartläggning.
- Utforma verksamhet från de identifierade behoven tillsammans med boende. Du hittar exempel och inspiration på verksamheter inom till exempel Hälsofrämjande, gemenskap och trygghet.

Stödmaterial för Socialt hållbara samhällen
Material som kan vara till hjälp för dig som vill arbeta med programmet för Socialt hållbara samhällen.
Vill du ha kontakt med en tjänsteperson som arbetar med programmet för Socialt hållbara samhällen?
Infoservice
Du kan alltid kontakta infoservice om du har frågor. Ring eller mejla, alla vardagar kl.10.00–12.00 och 13.00–15.00.