Föreningsbutiken stängd torsdagen den 15 maj

Detta på grund av uppdatering av bland annat priser. Vi ber er att planera era beställningar till en annan dag.

Nationell krisberedskap

I Svenska Röda Korset är det kretsarna som är den största delen av vår beredskap. Läs vår krisberedskapsplan och hur vi arbetar i en kris.

Vid svårare kriser behöver både kretsar och tjänstepersonorganisationen hjälpas åt. Skulle det blir krig kan vi även behöva samordna oss med den internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen. 

Svenska Röda Korset krisberedskapsplan

Den nationella krisberedskapsplanen förklarar hur de som jobbar nationellt på Svenska Röda Korset ska agera vid en kris. Den innehåller bland annat:

  • Hur vi ska samarbeta – både frivilliga lokalt och anställda inom olika avdelningar.
  • Vem som fattar vilka beslut och när.

Läs Svenska Röda Korsets krisberedskapsplan (PDF)

Så gör du en lokal krisberedskapsplan

Vad ska Svenska Röda Korset göra inför och vid krig

Svenska Röda Korset har en viktig uppgift att stödja staten om det blir krig. Det kan vi göra på två sätt: 

  1. Som en neutral och opartisk organisation har vi rätt att arbeta i Sverige under krig, enligt krigets lagar. Det innebär att vi kan ändra vår vanliga verksamhet för att hjälpa till vid en väpnad konflikt. Och starta nya verksamheter om det behövs. 
  2. Vi är en av 18 frivilliga försvarsorganisationer. Det betyder att vi kan få uppdrag från myndigheter för att hjälpa till i totalförsvaret. Just nu har vi inget sådant uppdrag, så vi fokuserar på vår roll enligt krigets lagar. 

Vi är en del av Sveriges totalförsvar. Totalförsvaret består av alla viktiga funktioner, både civilia och militära, som samhället behöver vid krig eller väpnad konflikt.  Totalförsvaret är under utveckling i Sverige. Vi samarbetar med myndigheter för att klargöra vår roll om det skulle bli en väpnad konflikt i Sverige.

Än så länge gör vi samma saker i krig som vi gör i vardag och vid kris. Men vid krig har vi som organisation några särskilda uppgifter.

  • Sprida kunskap om krigets lagar.
    Vi ska enligt lag informera om Krigets lagar. Det vill säga de regler som gäller i krig. Läs mer om krigets lagar (rodakorset.se).
  • Upprätta den nationella upplysningsbyrån.
    Vid krig ska vi enligt lag sätta upp en nationell upplysningsbyrå. Den ska ta hand om och skicka vidare information om krigsfångar. Läs mer om Nationella upplysningsbyrån (rodakorset.se)
  • Se till att skyddsemblemet används rätt
    Vid kris är det extra viktigt att till exempel sjukvård är utmärkt med ett rött kors. Vi ska uppmärksamma staten på att det röda korset, vårt skyddsemblem, används på rätt sätt. Både innan och under ett krig. Läs mer om Skyddsemblem.
  • Stödja sjukvård och civilbefolkningens skydd.
    Vid krig ska vi stödja sjukvården och hjälpa till med skydd av civilbefolkningen, enligt förordningen för frivilliga försvarsorganisationer. Vi undersöker vad vår roll i det arbetet innebär tillsammans med myndigheterna.
  • Identifiera barn som evakuerat till eller från Sverige.
    Vid krig ska vi tillsammans med Migrationsverket hjälpa Socialstyrelsen vid identifiering av barn som evakueras från eller tas emot i Sverige. Vi undersöker vad det innebär tillsammans med myndigheterna.
Svenska Röda Korsets plan för väpnad konflikt

Vi har en plan hur tjänstepersonsorganisationen ska arbeta och ställa om ifall det blir en väpnad konflikt i Sverige eller i närheten. Planen förklarar hur

  • Svenska Röda Korsets styrelse och de anställda inom olika avdelningar ska samarbeta och fatta beslut.
  • vi uppfyller våra mål och uppgifter enligt våra stadgar.

Planen finns hos ansvariga tjänstepersoner.