Så bidrar vi till trygghet efter våldsdåd
När våldsdåd sker skapar det oro och otrygghet för många. För oss är det en självklarhet att alla som drabbas ska få det stöd som behövs. Kretsar kan göra trygghetsskapande insatser där människor får prata om sin sorg och oro, eller vara del av ett positivt sammanhang som bidrar till ökad sammanhållning.
Trygghetsskapande arbete görs med fördel relativt snart efter att ett våldsdåd inträffat, men för att bygga tillit och trygghet krävs uthållighet. Därför är det viktigt att kretsen samverkar med andra lokala aktörer och planerar för en långsiktighet i sin insats.
Här samlas stöd och hänvisningar som kan användas när kretsar ska planera och genomföra trygghetsskapande insatser efter våldsdåd.
Gör en lokal insats
Kretsar kan bidra med att skapa trygghet i närområdet genom olika insatser, exempelvis trygghetsvandringar, öppna upp mötesplatser, genomföra trygghetsskapande aktiviteter utomhus, erbjuda psykosocialt stöd vid en minnesplats eller andra insatser som passar de lokala förutsättningarna.
Behöver ni stöd och inspiration för att komma igång?
- Ta del av exempel på trygghetsskapande insatser.
- Använd denna lathund (Word) för att göra en behovsbedömning
- Använd denna enkla steg-för steg guide för stöd genom insatsen:
Behöver ni mer stöd kan ni alltid ta kontakt med Tjänsteperson i Beredskap för att få stöd och diskutera er bedömning och insats. Längre ner på sidan finns det mer information om trygghetsarbete och lokal krisberedskap som kan vägleda er i arbetet.
Om trygghetskapande arbete
Röda Korsets arbete med trygghet bedrivs ofta i utemiljöer och har ett områdesfokus där vi jobbar tillsammans med boende i området och andra organisationer. Vi utgår från de lokala behoven, och därför ser arbetet olika ut på olika platser. Den gemensamma nämnaren är att verksamheter och insatser fokuserar på att skapa ökad känsla av sammanhållning och tillit tillsammans med boende i området. Trygghetsskapande arbete kan göras både som en del av kretsens långsiktiga arbete i ett område, eller som en insats efter ett våldsdåd. Det finns stöd och material för kretsar som vill arbeta med detta:
- Om trygghet
- Trygghetsvandringar
- Trygghetsskapande aktiviteter
- Material för socialt hållbara städer ger er stöd kring långsiktigt arbete i socioekonomiskt eftersatta områden
Vid frågor eller om ni vill ha stöd, kontakta Infoservice så kan de hänvisa dig rätt.
Samverka med andra lokalt. När ni vill genomföra lokala trygghetsinsatser är det bra att samverka med andra, till exempel kommunen, föreningar eller lokala företag. Samverkan kan med fördel ske både i en behovsbedömning och i en genomförd insats.
Säkra hänvisningar. Ibland behöver människor mer stöd än vad vi kan erbjuda. Då är det viktigt att hänvisa dem vidare på ett tryggt och säkert sätt. Läs om hur vi arbetar med säkra hänvisningar och ett grundläggande skyddsperspektiv.
Tips och råd om psykosocialt stöd
Psykosocialt stöd, eller krisstöd, är en del av vår krisberedskap. För att du ska kunna ge stöd till någon annan behöver du också ta hand om dig själv. Du kan bidra genom att stärka trygghet, lugn, samhörighet, tillit och hopp hos personer du möter. Läs mer om psykologisk första hjälpen här.
- Om psykosocialt stöd
- Psykosocialt stöd till frivilliga och rödakorsare
- Till dig som engagerar dig för andra människor
Ta gärna del av vår information till allmänheten för att känna till var du kan hänvisa den som känner ökad oro.
Jourhavande kompis - stöd till unga
Vid händelser där det förekommer mycket oro bland barn och unga är det bra att komma ihåg att det går att hänvisa till RKUF:s anonyma stödchatt Jourhavande kompis. Den är till för alla barn och unga upp till 25 år.
Mer information, flyers och affischer finns här. Sprid gärna på mötesplatser där unga finns eller till exempel i någon av våra second hand-butiker.
Lokal krisberedskap
I många delar av landet står kretsar redo att agera lokalt vid kris. Insatserna sker antingen på eget initiativ av kretsen eller på förfrågan från till exempel kommunen.
- Om kretsens beredskap
- Gå igenom informationen i Handboken Lokal krisberedskap. Ta hjälp av mallen och checklistan som finns på sida 20.
Stöd för krets. Kom ihåg att ni alltid kan kontakta Tjänsteperson i beredskap (TiB) om ni behöver stöd. Behöver kretsen hjälp och stöd på plats kan TiB tillsammans med kretsen besluta om att sända ut en Bedömnings- och krisinsatsledare (BKL).
När kretsen agerar, se till att alltid tänka in våra volontärers välmående (PDF).
Om säkerhet och säkerhetsläget
Säpo har meddelat att det just nu är en höjd terrorhotnivå i Sverige. Vi måste alltid se till att vi tänker på vår egen och våra deltagares säkerhet.
- Använd det här självbedömningsformuläret (PDF) innan ett uppdrag eller insats
- Mer om säkerhetsanalyser och riskbedömning (PDF)
- Om säkerhet i den lokala krisberedskapen
