På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Samlad information om Afghanistan

Barn i tältläger i Afghanistan.

Vi har kontakt med många som undrar över situationen i Afghanistan och vad vi kan göra. Här hittar du samlad information.

Vi har funnits på plats genom Afghanska Röda Halvmånen sedan 1934 och Internationella rödakorskommittén i över 30 år. Vårt arbete fortsätter – vi kommer inte sluta nu. Läs mer om vårt arbete på rodakorset.se

Det är många som hör av sig till oss och är oroliga för anhöriga som befinner sig i Afghanistan. Vill du veta mer om hur vi kan ge stöd till personer i Sverige som har anknytning till Afghanistan klicka här eller genom att kontakta Svenska Röda Korsets migrationsrådgivning 020-415 000 (onsdagar 09:00 – 12:00).  

Den 16 juli beslutade Migrationsverket om verkställighetsstopp till Afghanistan. Anledningen till detta är det snabbt försämrade säkerhetsläget i landet. Läs mer om det här

Det finns även mycket information på Migrationsverkets hemsida

Har du frågor?

Förutom möjligheten att kontakta Svenska Röda Korsets migrationsrådgivning 020-415 000 (onsdagar 09:00 – 12:00) är frivilliga, förtroendevalda, kretsanställda och tjänstepersoner välkomna att höra av sig till utlanningsratt@redcross.se för att komma i kontakt med våra jurister eller till tracing@redcross.se för att komma i kontakt med våra migrationsrådgivare.  

Du kan också läsa mer om vår specifika migrationsrådgivning rörande Afghanistan här. 

Öronmärkt insamling

Vi har en öronmärkt insamling för att kunna fortsätta vårt arbete. Läs mer om det här

Det svåra läget skapar mycket oro

Allt sedan flyktingkrisen 2015, och även långt innan dess, har frivilligas och kretsars engagemang för människor på flykt varit stort. När situationen så drastiskt förändrats i Afghanistan väcks många tankar och oro hos de vi möter i våra verksamheter och hos frivilliga som engagerat sig.

Kretsarnas och frivilligas viktiga uppdrag fortsätter här hemma också – kom ihåg att ta hand om er och era frivilligkollegor. För tips och stöd, läs mer på Psykosocialt stöd till rödakorsare

Stöd inom den egna gruppen

För att långsiktigt kunna vara ett stöd för människor i olika utsatta situationer behöver vi ta hand om oss själva och vara uppmärksamma på när uppdrag påverkar det egna måendet.

Som rödakorsare vill vi alltid stödja och lindra när världen omkring blir kaotisk. Människor vi mött och stöttat som vi inte längre vet om de är i säkerhet tär. Det är viktigt att söka stöd hos varandra i en verksamhetsgrupp, hitta egna strategier för att stå ut i ovissheten.

Inbjudan till dialogmöte om Afghanistan

Tisdagen den 31 augusti kl. 17:00-18:00 bjuds frivilliga, förtroendevalda och kretsanställda in att delta på ett dialogmöte om Afghanistan tillsammans med tjänstepersoner på Svenska Röda Korset. Detta är ett tillfälle att bland annat dela information med varandra och prata om vilka frågor vi ställs inför. Anmäl ditt deltagande genom att mejla till utlanningsratt@redcross.se

Missa inte Röda rummet 14 september kl. 16-17

Röda rummet är ett webb-tv program för rödakorsare. Här får du information om aktuella händelser i vår organisation, vi får också höra goda exempel där vi kan lära av varandra. Den 14 september är nästa sändning och en del av sändningen kommer att handla om situationen i Afghanistan.

 

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!