På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Tillfälligt stopp för avvisning och utvisning till Afghanistan

Samtal vid ett bord

Den 16 juli beslutade Migrationsverket om verkställighetsstopp till Afghanistan. Anledningen till detta är det snabbt försämrade säkerhetsläget i landet.

Den 16 juli beslutade Migrationsverket om verkställighetsstopp till Afghanistan. Anledningen till detta är det snabbt försämrade säkerhetsläget i landet. Beslutet innebär att inga utvisningar eller avvisningar kommer att genomföras så länge stoppet gäller. Migrationsverket har också infört ett tillfälligt beslutsstopp för utvisnings- och avvisningsbeslut för afghanska asylärenden.

Svenska Röda Korset följer frågan och vad detta innebär för personer som omfattas av det tillfälliga stoppet. Många kretsar har kontakt med ungdomar som detta beslut berör. Migrationsverket har nu publicerat en sida med frågor och svar som kan uppkomma med anledning av beslutet. Hänvisa gärna personer som kontaktar kretsen till denna sida: Tillfälligt stopp för att fatta och verkställa beslut till Afghanistan - Migrationsverket

Det innebär att Migrationsverket pausar ärenden från Afghanistan och inte fattar några utvisnings- eller avvisningsbeslut för personer som sökt asyl i Sverige så länge stoppet gäller. Stoppet gäller tills vidare. Migrationsverket fortsätter dock att arbeta med andra ärenden från Afghanistan, till exempel ärenden om familjeåterförening.

Vid frågor är du välkommen att ringa Svenska Röda Korsets migrationsrådgivning Hjälp och stöd du kan få i asylfrågor | Röda Korset (rodakorset.se)

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!