Tre månader sedan Riksstämman, vad händer nu?  

Riksstämman i Karlstad den 3 till 4 juni 2023.

Vad för beslut tog Riksstämman i juni? Påverkar det mitt uppdrag? Ta del av protokollet och annat material från Riksstämman för att få en överblick på vilka beslut som togs och vad som händer med dem.  

Protokoll och beslutslista – mer om vad som hände under Riksstämman  

Här hittar du protokoll och beslutslista från Riksstämman. I dessa dokument kan du läsa vilka beslut som fattades av Riksstämman. 

Utöver protokoll hittar du även ett powerpointmaterial som kan användas för att inom kretsen eller i andra grupper prata om de beslut som Riksstämman tog.   Vill du veta mer, prata gärna med det riksstämmoombud som representerade din krets under stämman.  

Beslut från Riksstämman gäller hela Svenska Röda Korset  

Oavsett om en är frivillig, förtroendevald, kretsanställd eller tjänsteperson är Riksstämmans beslut styrande för våra uppdrag. Tillsammans jobbar vi för att genomföra och förverkliga de beslut som Riksstämman tog.   

Några av de beslut som Riksstämman tog  

Riksstämman tog bland annat beslut om:  

  • Strategisk inriktning 2024-2030 Ett medmänskligt Sverige i en hållbar värld. Den strategiska inriktningen gäller hela Svenska Röda Korset, frivilliga som anställda, och börjar gälla från 1 januari 2024.  
  • Medlemsavgift och fördelning av denna för åren 2024-2025.  
  • Inkomna motioner om till exempel att stärka samverkan med Röda Korsets Ungdomsförbund, att se över nya medlems- och engagemangsformer, utbildningar på fler språk, kretsrapportering och digitalt basutbud till kretsar, och att utreda den regionala förtroendeorganisationen.  
  • Uppdragsbeskrivningar för den nationella valberedningen respektive föreningsrevisorerna.  
  • Ny styrelse (med omval av ordförande Anna Hägg-Sjöquist), valberedning och revisorer.  

Vad händer nu?   

Vissa beslut från Riksstämman kan genomföras mer eller mindre direkt, vissa frågor behöver först utredas för bästa genomförandeform. Detta är något av det första vår styrelse tittar på och beslutar om nu efter sommaren.  

Det är också vår styrelse som har ansvar att följa upp att vi tillsammans i organisationen jobbar utifrån de beslut som Riksstämman har tagit. Till Riksstämman 2025 kommer styrelsen att redovisa vad som gjorts kring varje beslut.  

Strategisk inriktning 2024-2030  

Under hösten kommer vi på olika sätt att förbereda oss för att organisationen ska börja jobba utifrån den nya strategiska inriktning som Riksstämman tog beslut om.   

För dig som är frivillig kommer snart mer information om material och olika möten som kretsen kan ta del av under hösten.   

För dig som är anställd kommer du få mer information från din chef och hur det påverkar kommande verksamhetsplanering.    

Mer om Riksstämman 2023 

Mer om Riksstämman som möte   

Mer om strategisk inriktning 2024-2030 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!