Ta krisberedskapen till nästa nivå – rutin inför väpnad konflikt

MSB övning 2023

Omvärldsläget är osäkert och runtom i samhället bedrivs arbete för att stärka Sveriges totalförsvar. Inom Svenska Röda Korset har arbetet med vår roll inom krisberedskapen stärkts, allt fler kretsar har en krisberedskapsplan och är redo att agera på behov i Sverige.

Nu finns en alldeles ny rutin för kretsar som vill utveckla ert krisberedskapsarbete. Den heter “Rutin för kretsar inför väpnad konflikt”.

Kretsar agerar i många kriser, exempelvis efter sprängningen i Sundbyberg och vid oljesaneringen i Blekinge. För kretsar som kommit en bit i er lokala krisberedskap och ytterligare vill stärka ert arbete finns nu en vägledande rutin som stöd för er planering för ännu svårare kriser, ytterst väpnad konflikt.

I den vägledande rutinen finns en checklista med prioriterade områden. Checklistan innehåller aspekter såsom

  • organisering av volontörer
  • säkerhet
  • grundläggande humanitära behov
  • sjukvård.

Varje område har ett kapitel som förklarar området samt vilka aktiviteter ni kan utföra.

Börja med krisberedskapsplanen

Som alltid är det viktigt att ni bygger er beredskap, både för kris och väpnad konflikt, på de verksamheter som bedrivs i vardagen. Börja med att arbeta fram er lokala krisberedskap och använd den sedan som grund när ni arbetar med den nya rutinen för väpnad konflikt. Under året kommer vi erbjuda nätverksträffar för att ge möjlighet till ytterligare information och diskussion om hur kretsen kan förbereda verksamheten inför svårare kriser, ytterst väpnad konflikt.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!