Pågående krisberedskaps-insats i Blekinge

Pågående krisberedskapsinsats i Blekinge

Den 22 oktober gick en passagerarfärja på grund i Hanöbukten och Krisberedskapsgruppen i Sölvesborgs Första Hjälpen-grupp har nu varit i beredskap under 19 dygn.

Tidigt på morgonen, söndagen den 22 oktober, vändes allt upp och ner i det idylliska fiskelägret Hörvik och i flera andra små orter vid kusten i Blekinge. En passagerarfärja hade gått på grund i Hanöbukten och olja sköljde ut ur skrovet och strömmade in mot land. Den tjocka oljan lade sig över stränder och stenar och trängde in i vikarna. Fåglar skadades och människor uppmanades att hålla sig borta från kusten.

Sölvesborgs Förstahjälpen-grupp befann sig plötsligt i det läge som alla förstahjälpare inom Röda Korset i Sverige övar inför, och bävar inför - en större kris!

 

Berättat direkt från insatsen på plats

Det här scenariot var verkligen ingen lätt uppgift att ta tag i. Information strömmade kaosartat från alla håll eftersom ingen riktigt hade grepp om vad som hände i det akuta skedet. Båten kom loss, och gick på grund igen. Passagerare skulle evakueras, skadorna skulle begränsas och alla myndigheter tryckte på larmknappen.  För Sölvesborgsgruppen gällde det att snabbt samla ihop alla medlemmar och försöka slå fast vad som hade hänt och vad som väntade. Hur skulle man vara till bäst hjälp?

Det mest akuta för gruppen var att ta emot delar av besättningen från båten. Personerna var oskadda, men omskakade och de fick en liten paus hos förstahjälparna i hamnkontoret i Hörvik innan de hämtades med buss.

Hamnkontoret i Hörvik fick bli förstahjälparnas bas. Redan dagen efter grundstötningen var Röda Korsflaggan hissad i hamnen. Så är det fortfarande i skrivande stund. Alla ljusa timmar bemannas stationen av förstahjälpare som är beredda att rycka in om något skulle hända. Risken är stor. Tjockoljan är mycket giftig och svår att handskas med. Frivilliga arbetar med att försöka få bort oljan meter för meter. Personerna arbetar i rymdliknande skyddskläder med små spadar till hjälp. Det är halt och blött och tungt. Det är lätt att snubbla. Ute i vattnet arbetar kustbevakningen från sitt håll.

Det stinker olja utanför hamnkontoret. Det har regnat i dagar. Förstahjälparna har skapat en egen zon inne i värmen där det finns filtar, handdukar och sjukvårdsmaterial och dörren är öppen för alla. Numret till gruppen finns bland alla aktörer och varje dag åker förstahjälparna runt till saneringsstationerna och till de olika delarna av kusten där saneringen pågår. Att de är mycket välkomna är tydligt. De som arbetar vill gärna ta några andetag och prata. Vad gör ni om jag trillar ihop här? frågar en av de frivilliga.

Förstahjäparna kommer att vara där, snabbt på plats. Men säkerheten kommer först och därför finns skyddsdräkter, stövlar, masker och handskar i den stora bussen som förstahjälpengruppen kör runt med. Diskmedel är också med. Oljan skapar omedelbart en brännskadeliknande rodnad på huden och måste bort snabbt.

Antagligen har aldrig någonsin så många myndigheter, föreningar och frivilliga samlats i det lilla idylliska fiskelägret Hörvik samtidigt. Kommunen har ett provisoriskt kontor inne i ”Fiskerian”. Kustbevakningen håller möte inne i ett tält varje morgon klockan sju. Oljeskadade fåglar tvättas i det gamla rökeriet. Listan kan göras lång över alla som är i byn, som kommer och går.

Mitt i allt detta rör sig Sölvesborgs förstahjälpare. Efter närmare två veckor har de fått förstärkning av andra grupper från andra håll i landet. De röda kläderna lyser bland myndigheternas mer nertonade. På håll ser förstahjälparna ut som brandmän eller superhjältar. Det som är positivt mitt i krisen upplever förstahjälparna är det samarbete som har skapats och att första hjälparna har en given och viktig uppgift i sammanhanget.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!