Idag och alla andra dagar är vi på plats i Ukraina

”Jag har bara en önskan, att få stanna här”, säger Yekaterina Denysivna som sökt skydd i staden Siversk. Hon är en av miljontals människor som fått Röda Korsets stöd under året. Kriget i Ukraina fortsätter att slå människors liv i spillror. Efter ett helt år av intensiva strider är läget katastrofalt – men hjälpinsatserna ger hopp i förstörelsen.

För ett år sedan, den 24 februari 2022, vaknade vi upp till nyheten om ett nytt krig i Europa. Varje nyhetssändning var fylld av bilder på sönderbombade hus och milslånga köer med människor som flydde för sina liv. Trots att Röda Korset under många år har haft stora insatser i Ukraina, med tusentals volontärer och hundratals anställda, var ingen förberedd på vidden av den humanitära katastrof som den ukrainska befolkningen skulle drabbas av. Miljontals barn, kvinnor och män tvingades på flykt inom landet, till omkringliggande länder och så småningom även hit till Sverige.

Under det år som gått har vi tillsammans gjort enorma insatser för att hjälpa drabbade, både internationellt och runt om i landet. Vi har sett ett enastående engagemang från privatpersoner, privata stiftelser, företag och civilsamhälle. Det är i kriser som denna som medmänskligheten lyser som starkast. en summa som nu växt till hela 511 miljoner till rödakorsrörelsens insatser i och runt Ukraina.

Krig i Ukraina – ett år av hjälp ger hopp

Läs vår rapport om hur vi hjälpt drabbade av kriget i Ukraina

Så använder vi pengarna

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!