Fokus på psykisk hälsa för unga

Unga tjejer på Röda Korsets workshop om psykisk hälsa i Tjärna Ängar i Borlänge.

"Ibland känns det som att livet ligger på mina axlar i stället för i mina händer" . ”Kan jag känna mig ensam fast jag har många vänner" och ”Hur känns ångest? ” Det är några av alla frågor som lyftes av de unga tjejerna på Röda Korsets workshop om psykisk hälsa i Tjärna Ängar i Borlänge.

Tjärna Ängar i Borlänge ingår tillsammans med Jakobsgårdarna och Byllermyren i Västra området i Borlänge. Området är vad som brukar kallas ett socioekonomiskt utsatt område och Röda Korset är en av de aktörer som bedriver verksamhet här. 

 Vi behövs här. Det finns stora behov och vi är många som jobbar tillsammans för att visa de möjligheter som finns, berättar Jan-Olof Lundberg som är volontär Röda Korsets lokalförening i Borlänge.  

Initiativet till kvällens workshop om psykisk hälsa togs efter att ungdomar i området hade fått önska och lista vilka behov de har. Flera ungdomar önskade mer fokus på psykisk hälsa.  

 Det är viktigt att lyssna på ​de behov som finns. Det är det vi baserar våra aktiviteter på, säger Kenneth Persson, Röda Korsets ordförande i Borlänge. Vi utgår från det människor säger sig behöva, inte vad vi tror de behöver.  

Många ungdomar vill engagera sig  

Naima Hassan är volontär och bor själv i området.  

 Vi är jätteglada att vi har fått en bra dialog med ungdomar här, säger hon. Många vill engagera sig och det är positivt. Vi behöver förebilder. 

Samtidigt som vi pratar ringer det oavbrutet i Naimas telefon och hon pratar med de tjejer som är inbjudna till kvällens workshop. Jan-Olof säger att det är mycket tack vare Naimas stora nätverk som Röda Korset har nått ungdomar som vi annars inte skulle nå.  

 Hon är verkligen en nyckelperson med sitt stora kontaktnät och trovärdighet i området.  

Hur mår du? 

Workshopen inleds med en fråga om hur du mår när du mår bra. Det är en viktig del i den psykiska hälsan förklarar Sara Hedrenius, som är Röda Korsets expert och rådgivare inom krisstöd.  

 Genom att veta hur det känns när vi mår bra kan vi också märka när vi mår sämre, menar Sara.  

Hon berättar även att unga personer har större risk för att drabbas av psykisk ohälsa bland annat för att det är en tid i livet med mycket förändringar både med en själv och det som händer runt en. Förväntningar och krav från både sig själv och omgivningen kan vara stora. 

 Alla drabbas någon gång i livet av psykiska besvär som oro, ångest, sorg, stress men när man är ung så kan det upplevas som mer skrämmande, säger Sara. Det kan kännas som man är helt ensam om att känna så här. När man är äldre har många ofta mer erfarenheter av psykisk ohälsa och vet att det är en del av livet, och man kan ha utvecklat strategier för att hantera det. 

 Ibland känns det som att livet ligger på mina axlar i stället för i mina händer, säger en av tjejerna.  

De andra instämmer och förstår vad hon menar. Hennes kompis svarar direkt. 

 Hon är så duktig med orden. Hon kan formulera exakt hur det känns. Hon borde bli poet.  

Ungdomar medskapare i projektet 

Workshopen är även en del i det treåriga projektet ”Hur mår du” som Röda Korset driver tillsammans med Coca-Cola i Sverige med syfte att öka kunskapen om psykisk hälsa hos unga och unga vuxna samt bryta stigman. 

 En viktig del i projektet är att vi arbetar tillsammans med ungdomar för att fokusera på rätt frågor och för att nå ut med kunskap om psykisk hälsa, säger Sara.  

 Stämningen är god och alla ställer frågor och diskuterar med Sara och med varandra. Samtalen fortsätter även när vi äter middag.  

 Vi känner och bryr oss om varandra, det är enklare att prata om svåra saker då, säger en av deltagarna. Men vi behöver prata mycket mer om psykisk hälsa i hela samhället. Det kan faktiskt vara farligt att inte prata om det. Vi borde hyra största scenen här i Borlänge och bjuda in alla ungdomar. Det är så viktigt.  

Röda Korset i Borlänge kommer att jobba vidare med psykisk hälsa för unga samt övriga delar som framkom i behovsundersökningen. 

Relaterat innehåll

Nytt samarbete med Coca Cola

Borlängekretsen satsar

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!