Föreningsbutiken stängd torsdagen den 15 maj

Detta på grund av uppdatering av bland annat priser. Vi ber er att planera era beställningar till en annan dag.

Barn får läxhjälp av frivillig

Starta en verksamhet

Starta en verksamhet

Det finns många sätta att starta en verksamhet. Använd checklistan för att veta de viktigaste stegen.

Kom ihåg! Kretsens styrelse är ytterst ansvarig för all verksamhet och ansvarar också för att hitta en frivilligledare. Sen är det styrelsen och frivilligledaren som gemensamt ska se till att verksamheten går bra.  

Vill du starta en verksamhet? 

  • Ta reda på behoven

    Börja med att undersöka vilka behov som finns i ert lokalområde. De behoven styr vilka verksamheter vi startar. Kretsens styrelse ansvarar för att ta reda på vilka behov som finns. 
    Läs om behovsundersökning (PDF).
  • Prata med målgruppen

    Ta reda på vilken målgrupp vi tror kommer vilja komma till verksamheten. Prata med dem om vad de önskar och behöver redan innan ni startar verksamheten. Planera och skapa verksamheten tillsammans med deltagarna.

  • Hitta en lokal och pengar till att driva verksamhet

    Några saker behöver finnas på plats innan du kan dra igång: 

    - Lokal. En lämplig plats för verksamheten att vara på.
    - Budget. Saknas pengar för att driva verksamheten? 
    - Läs om olika sätt att ansöka om pengar.

  • Rekrytera och introducera nya frivilliga

    Har ni tillräckligt med frivilliga till er verksamhet eller behöver ni hitta fler? När vi söker nya frivilliga är det viktigt att tänka på mångfald. Fråga gärna målgruppen för verksamheten om de vill bli frivilliga. En bra introduktion för den som är ny hos oss är viktigt för att frivilliga ska vilja stanna.
    Läs om hur du rekryterar frivilliga.

  • Samarbeta med andra

    Ofta är det bra att samarbeta med andra lokala aktörer. Till exempel andra civilsamhällsorganisationer, kommunen eller företag. I samarbeten ska det vara tydligt vad uppdraget är och vilka olika roller ni har. Alla samarbetspartners ska stå bakom våra grundprinciper. 

  • Bestäm tydliga roller och arbetsuppgifter

    Skriv ner vilka roller och ansvar styrelsen, frivilligledaren och frivilliga i verksamheten ska ha. Det är viktigt att alla har en gemensam bild av verksamhetens syfte, mål, omfattning och begränsningar.

  • Skapa en tydlig beskrivning av verksamheten

    För att verksamheten ska fungera på ett bra sätt behövs rutiner och en tydlig beskrivning av hur verksamheten ska gå till. Planera gärna er verksamhet tillsammans med deltagarna/målgruppen.

  • Bjud in deltagare till verksamheten

    När målgruppen är med redan från början är det ofta lättare att nå ut till fler som vill vara med. Det är också bra att informera:
    - på lokala webbsidan 
    - i sociala medier
    - genom samarbetspartner
    - i lokal media
    - på platser du vet att er målgrupp brukar besöka. 

Glöm inte att följa upp resultat! Det är viktigt att regelbundet utvärdera hur det går för din verksamhet. Om behoven har förändrats behöver också verksamheten göra det.  

För dig som vill läsa mer