Föreningsbutiken stängd torsdagen den 15 maj

Detta på grund av uppdatering av bland annat priser. Vi ber er att planera era beställningar till en annan dag.

Återbruk och återvinning

Varor som inte har sålts i butiken kan finna sin kund via en annan av våra butiker. Dela därför gärna med er till andra kretsars butiker. De varor som inte kan säljas i butikerna kan produceras till nya produkter via sygrupp eller återvinnas via vårt program för textilåtervinning. Det är ett stämmobeslut på att alla butiker ska textilåtervinna och kostnaden för detta ska budgeteras på butiken. Ett sista steg är avfallshantering på kommunens återvinningscentraler. 

Vill du veta mer om Röda Korsets textilexport se frågor och svar under Hållbarhet i second hand.

Remake, Redesign och recycling

Vi kan förädla gåvor som inte går att sälja i våra butiker genom interna sömnadsgrupper och återbruksgrupper som kan ta tillvara materialet. Produkter som återvinns till en ny produkt kan kallas remake, redesign, recycling med mera.  

Vill ni få inspiration till att starta en återbruksgrupp? Läs mer här länk till reportage om Åmål Redesign. 

Sortera till återvinningscentral

Det som inte kan återvinnas enligt våra riktlinjer för textilåtervinning lämnas källsorterat på kommunens återvinningscentral (ÅVC). På kommunernas sidor finns information om hur olika material ska sorteras.

Textilier som är mögliga, kraftigt smutsiga, färgfläckade, luktar illa ska inte blandas med annan textil utan sorteras för energiåtervinning eller ibland, som farligt avfall. Detta kallas

ibland för kontaminerat material. Till denna kategori räknas också textilier man kan befara innehålla kemikalier tex uniformer som har brandskyddsmedel eller äldre filtar som kan innehålla former av insektsgifter (DDT, menin).

Vi är en aktör som enligt avfallshierarkin genomför eftersortering. När vi i eftersorteringen identifierar exempelvis textilier som inte ska återvinnas, har vi krav på oss att hantera dem separat. Är ni osäkra, hör efter med kommunen vad som gäller i er kommun.

Sopor till ÅVC lägger ni i genomskinlig säck (eller enligt lokala regler). Mer om hur sopor ska sorteras finns att läsa här: http://www.sopor.nu

Röda Korset textilåtervinning

Sortering till depå i blåsäck

Kläder, hemtextil, skor, skärp och accessoarer av textil eller läder säljer vi och skapar på så sätt ytterligare intäkter till Röda Korset. Textilierna tas av butiken till närmaste depå och säljs sedan vidare till andra marknader, till största del inom Europa. Läs mer här Hållbarhet inom second hand

Depåerna finns idag på 15 platser runt om i Sverige. Se Kontaktuppgifter till Depå i bilagor nedan. 

För central kontakt inom Röda Korset för textilåtervinning, mejla depa@redcross.se

Vad kan gå till depå?

Textilierna kan vara smutsiga och trasiga, de går ändå att materialåtervinna. Det får däremot inte vara textilier som är kraftigt smutsiga eller sönderklippta i små delar.

Täcken, kuddar och gosedjur går bra att återvinna. Liksom hemtextil så som gardiner, dukar, handdukar och kläder; strumpor, underkläder. Även i material som skinn och galon säljer vi vidare. Accessoarer som till största del består av textil tex halsdukar, slipsar, kepsar, väskor går bra att lägga i de blå säckarna.

Skor ska vara hopbuntade i par.

Vad ska inte till depå?

Det som inte ska läggas i blå säckar är:

  • Uniformer, med eller utan logotyper
  • Sportutrustning såsom skidpjäxor eller skridskor.
  • Kontaminerat material
  • Mattor, madrasser
Så här ska säckarna för textilåtervinning packas

Textilier och skor som ska textilåtervinnas läggs i särskilda starka säckar som klarar lastning och transport. Dessa "blå" säckar finns att hämta på textildepåerna och får enbart användas för textilexport. För beställning av säckar se bilaga Kontaktuppgifter depå nedan.

  • Packa i plastsäckar. I varje depå finns gratis kraftigare blå plastsäckar (återvunnet material) samt buntband att hämta. Säckarna är för-borrade med lufthål för att undvika att transportera luft och fylla lastbilen med så många säckar som möjligt.
  • Varje säck får maximalt packas med 10 kg och bär väga mellan 8-10 kg. De blir annars för tunga att hantera. Väg gärna säckarna innan ni lämnar på depå.
  • Plastsäckarna ska vara ordentlig förslutning med buntband, använd buntband som finns att hämta i depån.
  • Det ska alltid finnas plats för två knytnävar ovanför buntbandet. Detta gäller oavsett hur full säcken är. Om exempelvis säcken innehåller mindre volym som är tyngre ska buntbanden fortfarande sitta med plats för två knytnävar ovan. Anledningen till denna precisa placering är att då är det lättare att lasta andra säckar ovanpå säcken.
Ansvarsfördelning mellan krets och depå

För att verksamheten i depån ska fungera bra har vi tagit fram riktlinjer för alla som levererar säckar in till depån. Ansvaret för depån delas av samtliga kretsar som använder depån, det är alltså inte bara den depåansvariga kretsen som har ansvaret för att verksamheten fungerar.

Depåansvarig krets är ansvarig för att depån är tillgänglig för kretsarna i området och för att i god tid, när depån börjar bli fylld, beställa transport. På varje depå finns en depåansvarig som också är kontaktperson för frågor gällande depån. Depåansvarige ska ha kontaktuppgifter till samtliga kretsar som lämnar på depån. Kretsen har ansvar för att förse depåansvarige med korrekta uppgifter.

 
Kretsar ska själva tömma sin bil på säckar och lägga dem på anvisad plats i depån. Kretsen ansvarar också för att rapportera hur många säckar som lämnats i depån. Depån ska visa var detta rapporteras, i pärm eller digitalt via QR-kod. När ni lämnat i depån, säkra att allt är ordentligt stängt så att ingen obehörig kommer in. Vid avvikelser, rapportera direkt till depåansvarig. 

Gemensamma transportslingor till depå

På många platser samordnar flera butiker transporter till depå. Vill ni sätta upp en sådan gemensam transportslinga hittar ni lite tips på vad ni ska tänkt på här. Det finns flera fördelar med gemensamma slingor. Förutom att dela på kostnader och arbetskraft kan ni också använda transporten för att dela varor mellan butikerna. Längst ner i denna artikel hittar ni en checklista för gemensamma transportslingor som ni kan ladda ner.

Rutin för att lämna på depå
  • Kontakta närmaste depå, se bilaga Kontakt Depå, och kom överens om när det passar att leverera. Ring några dagar före ni tänkt att komma. Från depåansvarige får ni adress, öppettider och information om hur ni kommer in i depån.
  • Det finns ingen minsta antal säckar att lämna, men samla gärna på er så sparar ni in på transporter.  
  • De kretsar som har längre än 30 km till närmaste depå har rätt att få bidrag till transporten. Ersättning är 5 kr/säck. Fakturamall finns som bilaga.
  • Alla kretsar som lämnar på depå har ett ansvar att delta i lastningen av bilarna. På varje depå finns en depåansvarig som ansvarar för att kalla in frivilliga till lastning. När kretsarna deltar i lastningen så minskar problemen med för tungt lastade säckar, säckar placerade på fel ställen och andra utmaningar. 
    Se hur en lastning kan gå till: 

Film lastning Textilåtervinning (1).mp4

Ersättning till krets

För kretsar som transporterar säckar längre än 30 km enkel väg till depå betalas ersättning ut 5 kr per säck. En gång per kvartal kan kretsen begära ut ersättning om den uppgår till minst 1000 kr, annars ges ersättning i slutet på året (gäller även under 1000 kr). 

Använd faktura-mallen Fakturamall depå 2024 som ligger med som bilaga längst ned på sidan. Fakturan ska mejlas som en pdf till faktura@redcross.se. Kretsen kan använda egna fakturamallar så länge fakturan är i pdf-format och att all efterfrågad information finns med. Det är viktigt att all information finns med då fakturan läses av maskinellt i leverantörsfakturasystemet. Tillkommer bilagor måste de vara inkluderade i samma pdf-fil så fakturasystemet kan läsa in det. 

Tänk på att skicka faktura i god tid innan årsskiftet, för att få ut ersättning.