Internationella Röda Korsets Organisation
Den internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen består av tre delar:
- Internationella rödakorskommittén (ICRC)
- Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC)
- De 191 nationella rödakors- och rödahalvmåneföreningarna
Internationella stadgeenliga möten
Vartannat år träffas alla parter på de internationella stadgeenliga mötena (Generalförsamlingen och Delegatrådet) och vart fjärde träffas de ihop med alla de stater som ratificerat Genèvekonventionerna på den Internationella konferensen, se bild nedan. De internationella stadgeenliga mötena hölls senast den 22 - 31 oktober 2024.
Läs mer om de internationella stadgeenliga mötena 2024
Internationella rödakorskommittén
Internationella rödakorskommittén (ICRC) är en neutral och oberoende organisation som arbetar över hela världen för att skydda och hjälpa offren för väpnade konflikter. Tack vare att ICRC är både neutralt och opartiskt kan man arbeta på båda sidor i en konflikt. Ibland är Röda Korset den enda organisation som tillåts verka i ett krigshärjat land. ICRC:s mandat är unikt och finns inskrivet i den internationella humanitära rätten.
Det är Röda Korset som genom ICRC registrerar och besöker krigsfångar, övervakar att krigets lagar efterlevs och sprider kunskap om gällande regler till stridande parter. Röda Korset bistår också de drabbade med mat, rent vatten, tak över huvudet och hälsovård. Dessutom hjälper ICRC till med att efterforska och återförena familjemedlemmar som kommit från varandra på grund av kriget. ICRC intar en särställning bland internationella organisationer genom sitt ansvar för Genèvekonventionernas utveckling och efterlevnad. ICRC bildades 1863 och är rödakorsrörelsens ursprungsorganisation. Huvudkontoret ligger i Genève.
Svenska Röda Korset har ett samarbetsavtal med ICRC som du hittar som bilaga (på engelska) längst ned på denna sida.

Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen
Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (Federationen) är främst ett samordningsorgan för de nationella rödakors- och rödahalvmåneföreningarna. Federationen samordnar hjälpinsatser i fredstid, både vid katastrofer och i arbetet med förebyggande insatser och utveckling. Federationen bildades 1919 och huvudkontoret ligger i Genève.
Vid Generalförsamlingen 2019 antog Federationen och de nationella föreningarna tillsammans en ny gemensam strategi som sträcker sig till 2030. Strategin uttrycker hur vi som nationella föreningar tillsammans med Federationen ska kunna möta de utmaningar som mänskligheten står inför under de kommande åren. Detta görs genom tre strategiska mål, fem globala utmaningar och sju förflyttningar som vi behöver jobba med för att svara upp mot utmaningarna och nå målen. Strategy 2030 på engelska finns också som bilaga längst ned på sidan.
Internationella rödakorskonferensen - en unik konferens
Internationella rödakors- och rödahalvmånekonferensen är det högsta beslutande organet för hela rödakorsrörelsen. Konferensen hålls vart fjärde år och består av delegationer från Internationella rödakorskommittén, Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen, de nationella rödakors- och rödahalvmåneföreningarna samt representanter från alla de 196 stater som är parter till Genèvekonventionerna. Varje delegation har en röst.
Att stater på detta sätt deltar i en oberoende icke-statlig organisations beslutsfattande är unikt och är, tillsammans med det faktum att Röda Korset har rättigheter och skyldigheter fastlagda i internationella konventioner, en bidragande orsak till rödakorsrörelsens särskilda ställning på internationell nivå.