Om oss
Svenska Röda Korset är en del av den internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen. Vi finns i 191 länder och grundades för mer än 150 år sedan. Vårt främsta mål är att förhindra och lindra mänskligt lidande, oavsett vem det drabbar och hur det än uppstår.
Vi är Sveriges största humanitära frivilligorganisation:
- 23 000 volontärer
- 83 300 medlemmar
- 347 kretsar (lokalföreningar)
Läs sidan "Om oss" på rödakorset.se
Grundprinciper
Rödakorsrörelsen i hela världen arbetar efter sju gemensamma grundprinciper:
- Humanitet
- Opartiskhet
- Neutralitet
- Självständighet
- Frivillighet
- Enhet
- Universalitet
Vi arbetar bland annat i länder där det är krig eller konflikt. Vi tar alltid ställning för den enskilda människan som drabbas av konflikten, men aldrig för någon av de inblandade parterna. Röda Korset är politiskt och religiöst obundet.
Engagera dig i Svenska Röda Korset
Du kan:
- Bli volontär
- Bli förtroendevald
- Skänka pengar
- Jobba hos oss
Som medlem kan du påverka vår verksamhet
Vi är en medlemsstyrd förening som:
- förhindrar och lindrar mänskligt lidande
- skyddar liv och hälsa
- bistår vid katastrofer
- sprider respekt för mänskliga rättigheter
I praktiken innebär det att vi i våra verksamheter strävar efter att minska människors utsatthet i lokalsamhällena, och stöttar svenska myndigheter när skogsbränder och andra katastrofer inträffar.
Som medlem kan du påverka vad din krets (lokalförening) arbetar med. Du kan också påverka vad Röda Korset gör nationellt. Våra medlemmars engagemang och kraft styr vår riktning.
Förtroendevalda
Riksstämman
Riksstämman är vårt högsta beslutande organ som hålls senast den 15 juni vartannat år. På Riksstämman deltar ombud som är valda av kretsarna i varje kommun. På Riksstämman fattar ombuden de övergripande besluten om vår framtid, som exempelvis den strategiska inriktningen och styrningen. Ombuden fastställer stadgar, tar beslut om medlemsavgift och styrelsens ansvarsfrihet. Riksstämman väljer:
- Revisorer
- Den nationella valberedningen
- Ordförande och ledamöter i Svenska Röda Korsets styrelse
Kretsar, medlemmar och Röda Korsets Ungdomsförbund kan motionera (lägga förslag) till Riksstämman om strategiska och övergripande frågor som berör Svenska Röda Korset som nationell organisation.
Svenska Röda Korsets styrelse
Svenska Röda Korsets styrelse är vårt högsta beslutande organ mellan Riksstämmorna. Styrelsen utser generalsekreteraren som ansvarar för att se till att de anställda genomför Riksstämmans och styrelsens beslut.
Regionråden
Röda Korset delar in Sverige i tio regioner. Riksstämmoombuden i varje region väljer ett regionråd. Regionrådet är inte juridiska personer.
Regionråden:
- Är länken mellan kretsarna och Svenska Röda Korsets styrelse.
- Stödjer och uppmuntrar samverkan mellan kretsarna i deras arbete med den strategiska inriktningen.
- Hjälper kretsar som vill starta, gå samman eller upplösas.
- Följer och stöttar kretsarnas utveckling.
Läs mer om regionrådens ansvar och uppgifter
Kretsstämman
Kretsstämman är kretsens (lokalföreningens) högsta beslutande organ. Den ska hållas senast den sista februari varje år. På kretsstämman väljer medlemmarna ledamöter till kretsstyrelsen och fattar andra viktiga beslut.
Kretsstyrelsen
Kretsstyrelsens uppgift är:
- Att leda, förvalta och utveckla kretsen och dess verksamheter.
- Att följa beslut som fattats av Riksstämman, Svenska Röda Korsets styrelse och kretsstämman.
- Att planera och genomföra frivilligverksamheten utifrån lokala behovsundersökningar.
Läs mer om kretsstyrelsens arbete
Samverkansrådet
Samverkansråd ska finnas i de kommuner som har två eller fler kretsar. Samverkansrådet ser till att de verksamheter som Riksstämman beslutar om genomförs inom kommunen, utifrån lokala behov. Samverkansrådet är inte en juridisk person, utan är ett samordningsorgan för kretsarna i en kommun.
Riksstämman 2019 beslutade att Svenska Röda Korset ska organiseras i kommunkretsar. Övergången ska vara påbörjad senast 2023 och genomfört senast 2024. Samverkansråd kan finnas fram tills dess att kretsarna i en kommun gått samman.
Tjänstepersoner
Generalsekreteraren är Svenska Röda Korsets högsta tjänsteperson. Styrelsen utser generalsekreteraren. Generalsekreteraren stöttas av generalsekreterarens stab och ledningsgruppen, som ansvarar för att planera, koordinera och följa upp vårt arbete enligt Riksstämmans beslutade inriktning.
Hitta kontaktuppgifter till tjänstepersoner och organisationsschema (kräver inloggning)
Läs presentationen av cheferna i ledningsgruppen
Röda Korsets Ungdomsförbund
Röda Korsets Ungdomsförbund är en av de största religiöst och politiskt obundna ungdomsorganisationerna i Sverige. . Ungdomsförbundet:
- Består av unga under 31 år som driver verksamhet för och med unga.
- Är organiserat i lokalföreningar.
- Är självständigt och en del av Svenska Röda Korset (se § 8 i stadgarna).
- Har sitt Riksårsmöte som högsta beslutande organ.
Läs mer på Röda korsets ungdomsförbunds hemsida
Röda Korsets folkhögskola
Röda Korsets folkhögskola ligger i Skärholmen och har Svenska Röda Korset som huvudman. Skolan erbjuder både allmänna och särskilda kurser. De särskilda kurserna har ett internationellt och humanitärt fokus. Flera är resande kurser, vilket innebär att de delvis hålls i ett annat land.
Folkhögskolans vision att skapa en internationell mötesplats för humanitära värderingar.
Läs mer på Röda Korsets folkhögskolas hemsida
Forum där Svenska Röda Korset finns representerade
Förtroendevalda och tjänstepersoner på Svenska Röda Korset representerar organisationen i olika forum (såsom nätverk, samverkansråd och styrelser) för att stärka vårt arbete.
Röda Korset i världen
Svenska Röda Korset är en del av rödakors- och rödahalvmånerörelsen i världen och en viktig bidragsgivare till den internationella rörelsen. I många muslimska länder finns Röda Halvmånen.
Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) samordnar alla internationella uppdrag vid akuta katastrofer.
Internationella rödakorskommittén (ICRC) är rörelsens ansikte utåt i krig och konflikt. Ofta är ICRC enda organisationen som tillåts verka i konfliktdrabbade områden. Federationen och kommittén har säte i Schweiz.
Läs mer på Federationens hemsida
Läs mer på Internationella rödakorskommitténs hemsida
Frivilliga insatser är grunden
Röda Korset är nästan alltid är på plats om något händer, tack vare vårt globala nätverk. Röda Korsets arbete bygger på frivilligas tid och engagemang i verksamheter och insatser, i och utanför Sverige.