Hållbarhet i krets
Hållbar utveckling för Svenska Röda Korset innebär att ta hänsyn till, förstärka och agera långsiktigt i ekologiska, sociala och ekonomiska sammanhang. Hållbar utveckling definieras som en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov. Begreppet hör tätt samman med organisationens uppdrag att förhindra och lindra mänskligt lidande. Hållbarhet utgör grunden för en långsiktig trygg samhällsutveckling. Våra kretsar spelar en avgörande roll i att möta dagens humanitära behov där de är som störst och bidra i den omställning och anpassning som ett förändrat klimat kräver.
Under Riksstämman i juni 2023 togs flera beslut som rör hållbarhetsfrågor. Bland annat beslutades det om att det ska tas fram en utbildning om hållbar utveckling till frivilliga och förtroendevalda, att det återigen ska satsas på hållbarhetsambassadörer samt att Svenska Röda Korsets klimat- och miljöarbete förstärks så att kretsar får det stöd de behöver för att kunna jobba med klimatfrågor bättre.
Ny hållbarhetsutbildning för frivilliga och förtroendevalda
Nu finns en sprillans ny utbildning om hållbar utveckling tillgänglig för kretsar att ta del av. Syftet med utbildningen är att öka förståelsen för hållbar utveckling och öka engagemanget för frågorna i det praktiska och lokala arbetet. Kretsars engagemang är helt avgörande i vårt gemensamma arbete för ett medmänskligt Sverige i en hållbar värld.
Utbildningen består av två delar. Del 1 ges som en E-kurs på Learnster och är en grundläggande introduktion till hållbar utveckling med fokus på centrala begrepp, hur arbetet för en hållbar utveckling har sett ut senaste decennierna, vilka utmaningar vi står inför idag och hur Rödakors- och rödahalvmånerörelsen svarar på dem. Därefter följer en fortsättning i del två, där vi fokuserar på vad kretsen praktiskt kan göra för att främja hållbar utveckling. Denna del genomförs fysiskt av våra Hållbarhetsambassadörer.
Denny Salomonsson är regionråd i region väst samt hållbarhetsambassadör och har ett långt engagemang för hållbarhetsfrågorna inom Svenska Röda Korset. Han har bidragit i arbetet med att ta fram denna nya utbildning.
– Hållbarhet handlar om ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet som hänger starkt samman. Effekterna av de pågående och accelererande klimatförändringarna slår hårt och speciellt hårt mot redan utsatta grupper runt om i världen. Så också i Sverige. Vårt uppdrag är att förhindra och lindra mänskligt lidande. Det innebär att vi inom Röda Korset behöver vara måna om att minska vårt klimatavtryck och möta effekterna av kommande krissituationer orsakade av klimatförändringarna, säger Denny.
Är just er krets intresserade av att vara bland de första att testa hållbarhetsutbildningen? Fyll i detta formulär så kontaktas ni av våra hållbarhetsambassadörer för ett första utforskande samtal.