Föreningsbutiken stängd torsdagen den 15 maj

Detta på grund av uppdatering av bland annat priser. Vi ber er att planera era beställningar till en annan dag.

Lokal påverkan Informationsplikt

Nu har Återvändandeutredningen presenterat sitt förslag för regeringen. En del av förslaget handlar om utökad informationsplikt mellan myndigheter. Förslaget har kallats "Angiverilagen".  

Informationsplikt drabbar personer vi möter i våra verksamheter 

Människor vi möter har blivit oroade av att regeringen har utrett om en bred informationsplikt som hade kunnat gälla många verksamheter. Det har påverkat förtroendet för det offentliga. Även om det är bra att kommuners och regioners verksamheter nu undantas från informationsplikt ser vi med oro på vad det innebäratt Skatteverket ska omfattas av den.

Röda Korset erbjuder verksamheter för människor oavsett juridisk status, utifrån våra grundprinciper humanitet och opartiskhet. Vi möter människor som lever i papperslöshet i många av våra verksamheter. Till exempel i våra sociala aktiviteter och språkträning, i våra behandlingar för krigsskadade och torterade och i vår vårdförmedling.  

Vi vet att det finns många olika anledningar till att man blir papperslös. En del kan inte återvända till hemlandet. Vi vet också att svåra levnadsvillkor i Sverige inte ökar viljan att återvända. Många ser helt enkelt inte det som ett alternativ, utan stannar, men i allt större utsatthet. 

Ny rapport om konsekvenser av informationsplikt 

Vår rapport samlar kunskaper och erfarenheter vi redan har om vad informationsplikten kan innebära. Läs gärna rapporten för att få värdefulla perspektiv när du läser Återvändandeutredningens förslag. Vårt arbete för att påverka ett slutligt lagförslag kommer fortsätta nästa år. Läs vårt pressmeddelande  

Läs hela rapporten 

Så kan du vara med och påverka 

Dela gärna vår rapport i sociala medier. Det finns också inlägg du kan dela i sociala medier. Du hittar dem i Föreningsbutiken.  

Vad är informationsplikten? 

En utökad informationsplikt innebär att vissa myndigheter får en utökad skyldighet att informera Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd. Syftet är att underlätta verkställandet av avlägsnandebeslut och motverka olovlig vistelse i landet.  

Läs vår första kommentar till Återvändandeutredningen

Läs mer om Återvändandeutredningen på regeringen.se 

Resultat från vår rapport

Vår rapport belyser vad de humanitära konsekvenserna kan bli av informationsplikt. Rapporten visar på ett ökat lidande, särskilt bland kvinnor och barn.

Läs rapportens sammanfattande resultat

Utsattheten ökar - särskilt för kvinnor och barn 

Människor vi möter som lever i papperslöshet är redan nu oroliga och rädda eftersom regeringen har utrett informationsplikt. De är rädda att deras liv ska bli ännu svårare. Människor riskerar att utnyttjas på alltmer hänsynslösa sätt. Kvinnor och barn riskerar att utsättas för övergrepp och våld.  

Samhällets motståndskraft mot kriser riskerar att bli sämre

Om människor undviker kontakt med myndigheter blir det svårt för myndigheterna att nå ut med information och skydda alla i händelse av en kris.

Lärdomar från andra länder – fler papperslösa med informationsplikt

Både Tyskland och Storbritannien har infört lagar som kräver att anställda i kommuner och myndigheter ska rapportera papperslösa. Ett av målen med lagarna är att antalet papperslösa ska minska. Men så har det inte blivit. I Tyskland beräknar man att det lever hundratusentals papperslösa trots att lagen har funnits i över 30 år.

Riskerar bryta mot FN-konventioner om mänskliga rättigheter 

Även om det är bra att kommuners och regioners verksamheter undantas från informationsplikt finns det risk att människor håller sig undan för att de inte litar på myndigheter. Människor kanske inte vill anmäla till polisen när de utsatts för brott. Människor kanske inte vill söka vård när de är sjuka. Därför att de är rädda att bli upptäckta och utvisade. Därför riskerar de humanitära konsekvenserna ändå att bli svåra. 

Röda Korsets aktiviteter för att påverka frågan om informationsplikten

Vi har sedan sommaren 2023 arbetat för att öka kunskapen hos beslutsfattare och allmänheten om vad vi ser för risker med informationsplikten. Här ser du vilka vi politiker vi träffat, seminarier vi arrangerat och hur vi synts i media.

Samlade aktiviteter

Sommar 2023

Dialog med riksdagsledamöter 

September 2023

  • inlägg sociala medier
  • brev från lokalföreningar och regionråd till kommun- och regionpolitiker 

Oktober 2023

Riksdagsseminarium med Rätt till vård-initiativet 

Våren 2024

  • tre möten med utredningen 
  • dialog med MR-institutet 

Oktober 2024

  • Möte med jämställdhetsministern och migrationsministern 
  • Möte med centrala tjänstepersoner på Justitiedepartementet 
  • Ny migrationsstrategi antagen inom Rödakors- och rödahalvmånerörelsen. 

November 2024

  • Möte med migrationsministerns statssekreterare 
  • Digitalt möte med över 30 civilsamhällesorganisationer och fackförbund  
  • Kontakt med nyckelpersoner i politiken. 

Press & media

  • debattartikel Rätt till vård-initiativet mars 2023 
  • Intervju i Vårdfokus oktober 2024 
  • Proaktivt pressarbete, kontakt med enskilda journalister och ledarskribenter.