Vilka är vi år 2035?

Deltagare i projektet 15 år på 365 dagar under internat i Västerås, september 2020

Projektet 15 år på 365 dagar fortsätter att spana, diskutera och klura på hur välden kommer att se ut år 2035, och vilken roll Svenska Röda Korset har i den. Sista helgen i september samlades ett 20-tal personer från gruppen på ett internat i Västerås för att ta vidare arbetet som påbörjats digitalt under våren.

Deltagarna hade ägnat sommaren åt att framtids-spana i mindre grupper med särskilt fokus på klimat, migration, ekonomi, hälsa respektive politik. De spaningar grupperna såg som mest relevanta för Svenska Röda Korset summerades och presenterades i Västerås. Grupperna resonerade bland annat kring: ökat polarisering i samhället, ökad psykisk ohälsa, klimatförändringar, vår roll som ”leverantör” i välfärdssamhället, tekniska utvecklingar som underlättar möten över nationella gränser men som kanske också gör oss mer isolerade, nya ekonomiska centrum i världen, större flyktingströmmar, samt mycket, mycket mer.

I Västerås fick vi hjälp av Fredrik Torberger från tankesmedjan Kairos Future som processledde en workshop där framtidsspaningarna omvandlades till så kallade ”osäkerhetskort”. Nu ska gruppen tillsammans landa i vilka osäkerheter som har störst betydelse för idéburen organisering 2035 och därifrån utveckla ett antal framtidsscenarier.

”Det känns väldigt roligt efter helgen. Att det i en tid när vi behöver hantera direkta kriser finns en möjlighet till ideologiska samtal om framtiden, och jag hoppas att detta i slutändan kan bidra till att Röda Korset är en organisation som inte bara är i fas med tiden utan också lagom förberedd på det oförutsägbara”, säger Vera Carlbaum Wrennmark, ordförande för RKUF, som leder projektet.

Här kan du läsa mer om du är nyfiken på vad projektet handlar om!

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!