Vi gjorde en behovsundersökning!

Stockholm Västs rödakorskrets bildades vid årets stämma, när de tidigare kretsarna Bromma Västerled och Hässelby-Vällingby gick samman. Ett samarbete hade redan initierats mellan kretsarna, eftersom en gemensam arbetsgrupp bildades för att genomföra en behovsundersökning. Här berättar Gabriella Patrikson om hur de gick till väga.

Hur kom du in i styrelsen?

- Jag blev invald i samband med kretsstämman, berättar Gabriella, som numera är ordförande i den gemensamma kretsen.

- Jag nappade på ett utskick som den förra kretsen gjorde där de värvade nya styrelsemedlemmar. De sökte en mer professionell styrelse med rent styrelsearbete som inte krävde operativt verksamhetsengagemang och det passade mig!

Jag tror att det är ett bra arbetssätt om man vill föryngra en styrelse.

Hur arbetade ni med behovsundersökningen?

- En behovsundersökning identifierar utsatthet och behov i det område där kretsen verkar. Därför valde vi att fokusera på hela det nya upptagningsområdet, från Alvik till Hässelby, trots att vi ännu inte hade gått samman. Vi ville komma i gång med behovsundersökningen och inte låta tiden stå stilla, så vi bildade en arbetsgrupp som bestod av representanter från båda styrelserna och engagerade i kretsarna, fortsätter Gabriella.

- Vi använde oss av mallen som finns på Rednet. Vi delade upp arbetet i olika ålderskategorier; barn, unga, äldre och funderade över var vi kunde få tag i information. Det blev intervjuer med medborgarkontor, skolor, trossamfund, personal från stadsdelsförvaltningarna, aktivitetscenter för äldre med flera. Vi hämtade också statistik om kretsens två stadsdelar från Stockholms stads hemsida. Arbetsgruppen hade möten regelbundet och sammanställde materialet.

- Det går att grotta ner sig hur mycket som helst, så till slut fick vi sätta ner foten och gå vidare. Sedan tittade vi på vilka verksamheter vi hade, om vi bör förändra något och vad vi kan lägga till. Nu försöker vi starta upp verksamhet för unga i samarbete med RKUF. Jag tror vi måste våga satsa och starta upp något för att lyckas locka unga.

Arbetet med behovsundersökning är viktigt. Vi måste fundera på varför Röda Korset finns och om vi möter de största behoven.

Var det något ni kom fram till som förvånade dig?

- Egentligen inte, men den psykiska ohälsan, även hos barn, är påtaglig och kanske att vi ser att det är så stora skillnader inom vårt upptagningsområde sett till exempelvis ohälsotal, arbetslöshet, medelinkomst, utrikesfödda och medellivslängd. Segregationen är påtaglig.

- Det kommer bli lättare att göra mer nu när vi är en större krets. Då finns möjligheten att bidra med exempelvis medlemspengarna från ett område till verksamhet i ett annat. Vår inriktning är att gå samman mer i Stockholms stad. Personligen tycker jag att det vore bra om hela Stockholm som kommun blev en krets, inte minst med utgångspunkt i lokalt krisberedskapsarbete och second hand. Det skulle bli lättare att samordna oss och även att mobilisera specialkunskaper och locka nya frivilliga baserat på deras intressen. Om vi vill få in föryngring måste vi tänka på ett annat sätt. Vi måste kolla var behoven finns, avslutar Gabriella.

Det här är en uppföljning på en tidigare publicerad artikel om Stockholm Väst som finns här.

Är ni på gång att göra en behovsundersökning i er krets finner ni mallen och annat stöd i Kunskapsbanken.

Medverkande på bilden från vänster till höger:

Gun Löfquist, Ingela Uthorn Persson, Finn Löfquist, Maria Sjölander, Katrina Lång, Kerstin Jonasson, Gabriella Patrikson

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!