Värn i allvarstider – ny rapport från Svenska Röda Korset

Krisövning Röda Korset

Omvärldsläget är mer osäkert än på många år. I Sverige läggs alltmer fokus på uppbyggandet av totalförsvaret. Runt om i världen pågår ett stort antal konflikter, bland annat i Ukraina. Vi ser allt oftare att konflikter leder till allvarliga konsekvenser för civila.

26 januari 2024 lanserar Svenska Röda Korset en rapport om humanitära utmaningar inom totalförsvaret. I rapporten identifierar vi flera åtgärder som behövs för att stärka det humanitära perspektivet inom Sveriges totalförsvar:

1. att planeringen och agerandet sker utifrån krigets lagar.
2. att det finns en struktur för att kunna skydda civilbefolkningen.
3. att sjukvård kan erbjudas till alla som drabbas vid en väpnad konflikt.
4. att vi kan distribuera nödhjälp över hela landet. 

– För några år sedan släppte vi ”Människan i krisen”, som handlade om hur sociala och humanitära perspektiv saknas i den fredstida krisberedskapen. Nu följer vi upp det arbetet med att anlägga ett humanitärt perspektiv på totalförsvaret, det vill säga Sveriges arbete för att kunna hantera ett väpnat angrepp, säger Ylva Jonsson Strömberg, krisberedskapschef på Svenska Röda Korset.

Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen kom till samtidigt som det första nedtecknandet av krigets lagar. Vår roll är sedan 1863 att förhindra och lindra mänskligt lidande. Nationella rödakors- och rödahalvmåneföreningar, såsom Svenska Röda Korset, har en stödjande roll till staten. Vi agerar neutralt, opartiskt och självständigt för att möta de främsta humanitära behoven.

I Sverige betyder det att arbeta nära myndigheter – som MSB och Försvarsmakten – och att ha en god samverkan med kommuner och andra. Ett läge av höjd beredskap kräver samtidigt att vi har förmåga att agera utifrån självständighetsprincipen, och kan vara tydliga med vår humanitära, neutrala och opartiska roll.

– Som organisation har vi en enormt viktig röst inom dessa frågor. Hur en väpnad konflikt i Sverige faktiskt skulle drabba befolkningen är ett perspektiv som i stort sett ingen annan talar om, så där ser vi att vi behövs. Rapporten beskriver hur mänskligt lidande i händelse av krig kan förhindras, säger Ylva Jonsson Strömberg.

Läs rapporten Värn i allvarstider – ett humanitärt perspektiv på Sveriges totalförsvar

Rapporten lanseras idag 26 januari på ett seminarium tillsammans med Folk och försvar.
Se seminariet digitalt, live eller i efterhand

Läs mer: Krig i Sverige? Så motverkar vi oro vid mörka rubriker

Se hur kretsar kan förbereda sig: SVT Jönköping | Röda Korset i Jönköping startar ny krisberedskapsgrupp 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!