Utbildning i rödakorskunskap blev över förväntan

Medlemsmöte Karlsborgs rödakorskrets

Hur gick det med utbildningen i Karlsborg? Bättre än väntat, visar det sig.

Tidigare i höst kunde vi läsa om förberedelserna för utbildningen i en nyhet på Rednet

– Det var en perfekt kväll, menar utbildaren Elin Andersson

Hallå där, Carita Karlsson, från Karlsborgskretsen

Berätta kort om utbildningen, hur många deltagare var ni och vad tyckte ni om den?

Utbildningen i rödakorskunskap var bland annat ett led i att alla frivilliga ska ha kunskap om organisationen man jobbar för. Genomgången av grundprinciperna, på det sätt som Elin framförde dem, väckte intresse och följdfrågor – alla blev engagerade. Vi var 16 deltagare och alla som jag pratade med var nöjda.

Uppfyllde utbildningen era förväntningar?

Ja, utbildningen var till och med över förväntan.

Är det något särskilt i innehållet som du tyckte var extra viktigt att det kom upp?

Till exempel innebörden av det röda korset. Neutralitet fick vi grundligt förklarad, vilket är bra. Jag tycker alltid det är viktigt att påpeka att när man är i rödakorsrollen så förpliktigar det. 

Vad händer nu i kretsen, vad fokuserar ni på verksamhetsmässigt?

Fokus nu ligger på kris- och beredskap, vi har blivit klara med vår plan och har så smått börjat tillämpa den. Bland annat har vi testat att larmkedjan funkar och köpt i beredskapsmaterial. Vi försöker även få i gång social verksamhet som blev lidande under pandemin, lite svårt att få fart igen.

Vad har du för tips till andra kretsar som funderar på att boka utbildning i rödakorskunskap

Tips till andra skulle vara att vara tålmodig, hitta någon som kan prata om Röda Korset på ett kunnigt och engagerande sätt, såsom Elin gjorde hos oss.

En personlig berättelse från Elin Andersson, ansvarig utbildare

Vad gör man en regnig och mörk oktoberkväll på landsbygden i närheten av Vätterns strand? Jo, sätter sig i bilen efter att ha slutat jobba lite för tidigt, och styr kosan till rödakorsstugan i Karlsborg. Strax intill sjön, och väldigt nära fästningen med alla militärerna, har Karlsborgs rödakorskrets en egen stuga för sina verksamheter. På programmet står Rödakorskunskap och det är 12 anmälda deltagare. 

Som tur är anländer jag en kvart före starttiden och hinner då skriva in ytterligare några deltagare. Så kul att det blir fler! En ung, flera gamla och några lite mer mittemellan ansluter för att höra mer om Röda Korset. Vi går igenom grundprinciperna, hur allt började, svensk rödakorshistoria och vad rörelsen gör ute i världen. Vi tar en liten fika efter en timme och mot slutet är det dags för frågesport, och den är skojig. Det är sju frågor men redan på den sjätte kan man räkna ut om man kommer få alla rätt. Alla får alla rätt (och alla läste på bokmärkena om våra sju grundprinciper, som man får ta med sig hem). 

Jag avslutar med att dela ut intyg och "boken" där man kan fortsätta läsa om Röda Korsets fantastiska idé, mandat, verksamheter och grundprinciper.

När jag kör hem är det om möjligt ännu mörkare ute, men det har varit en perfekt kväll.

Om Rödakorskunskap

Kunskap om vår organisation och de värderingar vi arbetar efter är grunden för allt rödakorsarbete. Det ger en trygghet och förankring, vilken roll du än har inom Svenska Röda Korset.

Kursen rödakorskunskap ger alla rödakorsare en gemensam grund om vilken organisation vi är, vad vi står för och vad som gör oss unika.

Målet är att rödakorsare har kunskap om rödakors- och rödahalvmånerörelsens grundprinciper samt kännedom om Röda Korsets arbete, både nationellt och internationellt. Dessutom att få känna en stolthet över organisationen och att jag som rödakorsare bidrar genom mitt arbete. 

Kursen är obligatorisk för alla frivilliga, förtroendevalda och anställda. Den är dels ett första steg för dig som ska engagera dig inom Svenska Röda Korset, men också en bra repetition för dig som varit aktiv ett tag.

Kursen kan genomföras som fysisk kurs (bokas via utbildning@redcross.se) eller via webbkursen som nås via kursportalen Learnster.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!