Få en bredare kunskap om Röda Korset

Medlemsmöte Karlsborgs rödakorskrets

Karlsborgs rödakorskrets satsade på en rekrytering, som blev lyckad. Nästa steg är att utbilda både nya och ”gamla” rödakorsare i rödakorskunskap.

Under hösten 2022 satsade Karlsborgs rödakorskrets på en rekrytering av nya medlemmar. Detta med stöd av regionråd och tjänsteperson. Rekryteringen blev lyckad och det kom flera nya till kretsen. 

- En del anmälde sig som frivilliga i våra olika verksamhetsgrupper. En del av våra ”gamla” frivilliga blev också aktiva igen, säger Carita Karlsson i Karlsborgskretsen. 

Som en del i detta behövdes också en satsning på de obligatoriska utbildningar som föreskrivs för aktiva och intresserade rödakorsare.   

Viktigt att fler får veta vad Röda Korset står för 

Bland annat bokade kretsen en utbildning i rödakorskunskap. Denna kommer att genomföras i slutet av september.  

- Min förväntan är att vi ska få flera intresserade av Röda Korset som organisation och vad vi står för. Kursen är viktig så att vi får en bredare kunskap om Röda Korset, menar Carita. 

Det blir Elin Andersson som åker till Karlsborg och håller i tillfället. Hon har utbildat i rödakorskunskap i över 15 år och håller med om att det är en viktig utbildning för alla rödakorsare. 

- Alla rödakorsare behöver veta vad vi står för. Det kan kännas självklart men då är det skönt att få bekräftat att det man tror och vet är rätt, säger Elin. 

Diskussioner och frågor styr 

Som van utbildare handlar hennes förberedelser mest kring praktiska saker som tid, plats och vad det finns för utrustning i utbildningslokalen. 

- Jag kollar igenom power point-presentationen lite snabbt och lägger talarstödet i rätt ordning även om jag sällan tittar i det. Det är bra att ha som back up om jag kommer av mig.  

Även om det finns ett gemensamt upplägg för kurstillfällen i rödakorskunskap är inget tillfälle det andra likt. Mycket beror på vilka frågor som finns från deltagarna. 

- Jag försöker involvera deltagarna under utbildningens gång, särskilt när det gäller grundprinciperna. Sedan är det också viktigt att vara öppen för frågor och diskussioner som kan uppstå under kvällen. Det kan bli viktiga sidospår som är avgörande för den lokala verksamheten, och det svarar jag gärna på, säger Elin. 

Så bokar du en kurs i rödakorskunskap 

Kretsen/verksamhetsgruppen kan beställa en fysisk kurs via utbildning@redcross.seMed kunskap och entusiasm finns 15 utbildare redo att besöka kretsar och genomföra ett kurstillfälle i rödakorskunskap. 

- Passa på att boka in någon av oss utbildare till din grupp eller krets. Vi kommer gärna och för ett levande samtal. För min del är det på kvällar eller helger, men andra kan också komma till er på dagtid, avslutar Elin. 

Om Rödakorskunskap  

Kunskap om vår organisation och de värderingar vi arbetar efter är grunden för allt rödakorsarbete. Det ger en trygghet och förankring, vilken roll du än har inom Svenska Röda Korset. 

Kursen rödakorskunskap ger alla rödakorsare en gemensam grund om vilken organisation vi är, vad vi står för och vad som gör oss unika. 

Målet är att rödakorsare har kunskap om rödakors- och rödahalvmånerörelsens grundprinciper samt kännedom om Röda Korsets arbete, både nationellt och internationellt. Dessutom att få känna en stolthet över organisationen och att jag som rödakorsare bidrar genom mitt arbete.  

Kursen är obligatorisk för alla frivilliga, förtroendevalda och anställda. Den är dels ett första steg för dig som ska engagera dig inom Svenska Röda Korset men också en bra repetition för dig som varit aktiv ett tag.  

Kursen kan genomföras som fysisk kurs (bokas via utbildning@redcross.se) eller via webbkursen som nås via kursportalen Learnster. 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!