Ukraina: 13 miljoner människor på flykt

Ukraina

Rysslands invasion av Ukraina fortsätter och det gör också vårt humanitära arbete. Människor i störst behov av hjälp är de som är fast i krigsområdena. Tyvärr är de också svårast att nå. Idag är nära 13 miljoner människor på flykt undan kriget. 4,8 miljoner människor är registrerade som flyktingar i 44 länder och inom landet är cirka 8 miljoner på flykt.

- Det är ofantligt sorgligt. Det är så oerhört många människor som drabbas. Vi har ett viktigt uppdrag att visa medmänsklighet och solidaritet. Utifrån Röda Korsets perspektiv gäller det att nå de allra mest utsatta och det gör vi med utgångspunkt från våra grundprinciper opartiskhet och neutralitet, säger Mari Mörth, internationell katastrofchef på Svenska Röda Korset, i en längre intervju i ”Krigsrapporten” i  Aftonbladet TV.

Det akuta hjälparbetet handlar alltjämt om att bistå människor med det mest grundläggande som mat, vatten och tak över huvudet. Även stöd till värdfamiljer som tagit emot internflyktingar behövs. Idag arbetar Röda Korset med att dela ut kontantstöd så människor själva kan se till sina behov.

Mari fortsätter:

−Att hjälpa till med återuppbyggnaden kommer att ta år. Förödelsen är stor. Människors hem, skolor, sjukhus och infrastruktur har förstörts.

−Vi kommer att behöva mer pengar till Ukraina men jag vill också flagga för att det finns andra konflikter som behöver uppmärksamhet. Vi har en klimatkris, en hungerkris i Afrika och stora hjälpbehov i andra konflikter i världen. Givarviljan är god men inte alltid uthållig.

Här kan du se hela intervjun

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!