Två år av krig i Ukraina

29 december 2023 i Ukraina. Kriget fortsätter. En volontär från Ukrainska Röda Korset ser ut över bombade hus.

Efter ännu en krigsvinter är de humanitära behoven i Ukraina enorma. Två år av oavbrutet krig fortsätter att sätta sina spår och orsaka lidande. Vi finns fortsatt på plats.

Den 24 februari markerar tvåårsdagen för kriget i Ukraina. Trots att behoven fortsatt är akuta ser vi dessvärre hur viljan att hjälpa minskar från omvärlden. Nu behövs mer stöd, inte minst för återuppbyggnaden av landet.

Över hälften av befolkningen i Ukraina behöver just nu det mest grundläggande. Mat, basvaror och medicinsk hjälp. Många har det svårt ekonomiskt och saknar möjlighet till egen inkomst.

Våra volontärer finns fortsatt på plats, och kommer att stanna.

Miljontals på flykt

Hittills har tio miljoner människor tvingats fly, varav runt sex miljoner lämnat landet. Familjer på flykt utsätts för stora risker i hopp om att hitta arbete och tak över huvudet. 23 000 människor har dessutom rapporterats försvunna sedan kriget bröt ut.

Hjälpen har svårt att nå fram till dem som flytt inom Ukrainas gränser. Många behöver fysisk eller psykisk sjukvård, men får den inte alltid. Till exempel behöver alltfler psykologiskt stöd för att hantera krigets trauman. Äldre personer är också en speciellt utsatt grupp. I många fall nås de inte av humanitära hjälpinsatser.

Vi är på plats

Röda Korset finns i hela Ukraina för att ge människor akut humanitär hjälp.

Kriget drabbar fortsatt stora städer som Donetsk och Cherson. Bomber och beskjutning slår hårt mot människor. Många sjukhus har förstörts.

Krigets lagar måste följas

Vi uppmanar alla parter att respektera krigets lagar.

Den internationella humanitära rätten måste följas. Humanitär hjälp måste få komma fram. Civila får inte skadas, och avgörande samhällsfunktioner måste skyddas.

Vad vet du om krigets lagar?

Passa på att förbättra din egen kunskap om den humanitära rätten.
På rodakorset.se hittar du en webbkurs i krigets lagar.

Hjälp till att sprida mer kunskap om krigets lagar i samhället. Boka en informatör till er krets. Kontakta folkratt@redcross.se.

Vill du vara med och starta upp folkrättsverksamhet i din krets? Bli frivillig folkrättsinformatör och bidra till SRKs viktiga arbete med att sprida kunskap om krigets lagar! Välkommen att kontakta oss på folkratt@redcross.se.

Vår neutralitet är extra viktig

Våra grundprinciper guidar oss alltid i vårt arbete.

Som rödakorsare är det viktigt att du tänker på vår neutralitet. Den är unik i vårt uppdrag, och direkt avgörande för säkerheten för våra kollegor som är på plats och behöver komma fram med nödhjälp till drabbade.

I media runt årsdagen

Intervju i SVT Morgonstudion

Inför årsdagen sände SVT Morgonstudion ett långt inslag om ukrainska flyktingar i Sverige. Bland annat intervjuades vår tf generalsekreterare Anders Pedersen och Daria, 18 år, som flytt till Sverige med sin mamma och lillebror.

Se inslaget i SVT Play


Lilla Aktuellt om ukrainare i Sverige

Det har larmats om att ukrainska flyktingar i Sverige har ont om pengar. Lilla Aktuellt besökte Röda Korset i Hagsätra som bidrar med stöd och mat.

Titta på Lilla Aktuellt


Om ökande psykosociala behov i Altinget 

Två år efter att krigets start i Ukraina ökar de psykosociala behoven. Läs en intervju i Altinget med Andrei Engstrand-Neacsu som just varit på fältbesök i Ukraina, Rumänien och Moldavien.

Ökat behov av psykosocial hjälp i Ukraina - Altinget

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!