Stora humanitära hjälpbehov i Israel och Palestina

Sjukvårdare i Magen David Adom (Israel) ger sjukvård.

Vi har nåtts av den sorgliga nyheten att sju av våra kollegor har dödats, fyra från Palestinska Röda Halvmånen (PRCS) och tre från Magen David Adom (MDA). Den internationella humanitära rätten, krigets lagar, är tydliga. Civila och hjälparbetare ska skyddas. De är inte ett mål. Hjälp måste få komma fram. Våra tankar går till nära och kära. Vi intensifierar nu vårt arbete i både konflikten och i katastrofen.

Evakuering av svenskar 

Svenska Röda Korset ingår i Stödstyrkan som ska evakuera svenskar från Israel. Vårt deltagande handlar om krisstöd genom en person som följer med på planet.   

Stödstyrkan samordnas av Myndigheten för samhällsberedskap (MSB). Mer information om Stödstyrkan hittar du här 

Din insats är viktig 

När svåra katastrofer inträffar är det lätt att känna sig otillräcklig, men det finns mycket vi kan göra för att hjälpa till. Du hjälper till genom att engagera dig på det sättet du brukar i Röda Korset. Även om verksamheten inte är direkthjälp till de drabbade länderna kan den vara viktig för att ge personer som mår dåligt en trygg plats och för att sprida kännedom om Röda Korset vilket kan bidra till insamlingen för de drabbade. Även små insatser är viktiga. 

Känner du själv eller någon i din närhet oro? 

Det är lätt att känna hopplöshet. Du eller andra i din närhet kanske har anhöriga, släkt och vänner på plats i pågående kriser och katastrofer. Det omfattande pågående lidandet kan krypa nära. Det är viktigt att vi tillåter oss att vara människor - humanitet är en princip som också gäller oss själva. Vi är en del av en rörelse för hopp. Vi kämpar för att förhindra och lindra just detta lidande. Du är del av detta arbete, oavsett din roll. 
 
Vårt engagemang är en stor tillgång i vårt dagliga arbete, och för att det ska bli hållbart krävs det balans. Känner du dig själv orolig kan det vara bra att prata med andra i din närhet, och att stötta varandra. Ta er gärna tid för pauser och prata tillsammans. Ta också gärna del av Röda korsets webbhubb för psykisk hälsa: Psykisk hälsa och psykisk ohälsa.    

Söker du efter saknade familjemedlemmar? 

Genom vårt stora internationella nätverk kan vi hjälpa till att efterforska saknade familjemedlemmar på de flesta platser i världen. Vi har unika möjligheter att ta oss fram där andra inte lyckas eftersom vi aldrig tar ställning i en konflikt. Läs mer om efterforskning av saknade familjemedlemmar i Israel och Palestina här

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!