På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Tips för effektivt lärande

Vi har alla erfarenheter av hur ett effektivt lärande kan skapas. Utbildningsenheten har samlat på sig ett stort antal tips och verktyg som vi kommer att dela med oss av i en serie av inlägg här på Rednet. Till en början har vi fokus på tips som underlättar utbildningar, möten och träffar online.

Använd dig av reflektion

Att reflektera bidrar till ökad öppenhet för det som utbildningen/mötet ska handla om, gör oss litet mer nyfikna och knyter också ihop utbildningen/mötet med befintlig kunskap. Deltagarna kan bli medvetna om ett behov av att lära sig mer. Reflektion gör oss mer närvarande i nuet.

Skapa gärna utrymme för reflektion flera gånger under utbildningen/mötet. Deltagarna ”landar” och den nya kunskapen fäster bättre i minnet. Träna på att ställa frågor som stimulerar reflektion. Exempel på frågor:

Vad skulle hända om…? Hur kan du använda den här kunskapen? Hur känns det så här långt? Vad har du lärt dig så här långt? Hur kan du använda den här kunskapen? Hur arbetar du med detta idag? Finns det några hinder för att använda den här kunskapen?

Fokusera på deltagarna

Lärande inträffar när deltagarna är aktiva och delaktiga. Försök att se dina deltagare. Hänger de med? Är de engagerade? Deltar de i samtal och övningar?

Testa olika sätt att engagera deltagarna. Deltagarna kan läsa, lyssna, se på film, lösa problem, diskutera, samtala, rollspela, undersöka, reflektera osv.

Ta del tidigare tips del ett, här.

Och del två i tidigare nyhet, här.

Har du tips och verktyg du vill dela med dig av – maila oss på utbildning@redcross.se.

 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!