Samverkan – ett vinnande koncept för Perstorps Rödakorskrets

Hanouf Haj Mousa (frivillig i Kvinnoforum), Shahnaz Ismail (anställd Perstorp Rödakorskrets), Sven-Erik Sjöstrand (ordförande Perstorp Rödakorskrets).

Under 2023 började Perstorps Rödakorskrets en utveckling för att svara mot de humanitära behov som finns i kommunen. Mindre än ett år senare har kretsen tagit ännu ett steg. Under våren inviger de sin nya lokal.

I höstas uppmärksammades Perstorpskretsens arbete för att möta de sociala och grundläggande behoven som finns i den lilla kommunen. Sedan dess har det hänt mycket:

  • Verksamheter har startat.
  • Kretsen har nya frivilliga.
  • Det finns ett pågående folkhälsoarbete.
  • Kretsen fått en ny lokal i samverkan med det kommunala bostadsbolaget Perstorps Bostäder.

Ett områdesbaserat arbetssätt finns i en stor del av kretsens verksamheter. Kretsen får också fortsatt stöd från Röda Korset centralt för att de ingår i arbetet med programmet Socialt Hållbara Samhällen (tidigare Socialt Hållbara Städer).

– Vi är som sagt en liten krets, men gör ändå mycket. Inte minst så har vi ett bra samarbete med många i Perstorp, säger Sven-Erik Sjöstrand som är ordförande i Perstorpskretsen.

Vad betyder den nya lokalen för kretsen?

– Lokalen är ett stort och viktigt steg för oss. Den är jätteviktig för mottagandet av människor som kommer till oss, för att de ska känna sig trygga, säger Shahnaz Ismail som är anställd i kretsen sedan augusti 2023.

Sedan Shahnaz började jobba i kretsen förra året har hon arbetat intensivt med att starta upp verksamheter efter de lokala behoven. De verksamheter som finns idag är:

  • Kvinnoforum
  • Språkhörnan
  • Social- och samhällsrådgivning.

Behovet av social- och samhällsrådgivning är speciellt stort. Shahnaz har tidigare erfarenhet från Biblioteket. Hon tror att det kommer bli enklare att organisera och utveckla verksamheten nu när de har en egen lokal. Tanken är att det ska vara olika verksamheter varje dag som utgår från de behov som finns i området. Lokalen ska bli en naturlig mötesplats för boende.

En ny verksamhet som vuxit fram

Verksamheten Kvinnoforum startades och drevs till en början av Shahnaz. Idag är tre av kvinnorna som var med från början frivilliga. Gruppen träffas två gånger i veckan.

– Det är en viktig aktivitet och mötesplats. Vi har lärt oss att sy och utvecklat våra språkkunskaper. Eftersom vi inte har så mycket tid har vi valt att vara frivilliga. Jag tycker att fler borde blir frivilliga – det är jättekul och givande, säger Hanouf Haj Mousa som är en av de frivilliga i kvinnoforum.

Tack vare gott samarbete med ABF har de haft en plats att vara på. Men Hanouf tycker att det är toppen att kretsen har fått en ny lokal och ser fram mot att flytta in verksamheten där.

Tillsammans kan vi göra mer

I Perstorp är samverkan inte bara något det pratas om. Det har varit och är fortsatt viktigt för arbetet.

– Ibland när vi pratar om samverkan skapas rädsla för att vi ska förlora vår identitet och medlemmar. Men det viktiga är vad vi gör och inte hur många vi är. Perstorp är en liten kommun och vi måste samverka. Vi har betydligt mer resurser tillsammans och det är viktigt för kommunen att vi har ett starkt lokalsamhälle och ett starkt Röda Kors, säger Sven-Erik.

Både Sven-Erik och Shahnaz tycker att det ger mycket energi att jobba med andra aktörer i lokalsamhället. När vi samverkar vågar vi göra mer för att förbättra situationen i samhället.

– Jag skulle vilja samverka mer med socialförvaltningen och organisationer som jobbar med humanitära frågor. Många människor som kommer till oss är i kontakt med socialen och andra myndigheter. Röda Korset en viktig brobyggare som kan minska glappet mellan individen och myndigheten, svarar Shahnaz på frågan om vem hon vill jobba mer med.

Har ni några tips till andra kretsar som vill samverka mer med kommunen eller andra aktörer lokalt för att kunna göra mer? Shahnaz och Sven-Erik svarar tillsammans:

– Våga mer, öppna samtalet, skapa nätverket! Våga prata med kommunen och våga vara tydliga. Inse att det finns goda krafter i en kommun!

 

Detta är en fortsättning på artikeln Konsten att våga, liten krets anställer.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!