Infoservice återgår till ordinarie tider från och med 1:a oktober. Teleöppet-tider blir då vardagar kl. 10-12 och 13-16.

Konsten att våga, liten krets anställer

Perstorp i Skåne har en av de högsta nivåerna av barnfattigdom och inskrivna hos kronofogden i landet så den sociala utsattheten är stor. Rödakorskretsen försöker möta utmaningarna genom att utveckla sin verksamhet.

I augusti anställde de sin första person för uppdraget att med sin kompetens möta människor och deras behov.

– Vi blev beviljade kretsmedel för detta, något som betydde mycket för oss som liten krets. Vi kunde nu ta tillvara på de kompetenser som vi saknat i kretsen och försöka möta de många olika behoven vi ser finns hos oss i Perstorp säger Sven-Erik Sjöstrand, ordförande i Perstorpskretsen.

Behov och stöttning

Genom att börja med att se över vilka behov som fanns i kommunen, bjuda in loka aktörer och invånare till fokusgrupper där behoven diskuterades fick kretsen en bra bild över utmaningarna som kommunen hade och kunde genom det prioritera vad för olika områden de ville satsa på.

– Vi bjöd in omgivningen, ställde oss frågan om vad vi kunde lösa tillsammans i byn. Vi såg då gemensamt att det behövdes ta ett ordentligt tag kring de olika områdena som kom upp under fokusgrupperna, berättar Sven-Erik.

– Vi fick stöttning från Röda Korset centralt och har ingått i arbetet med Socialt Hållbara Städer. Det var genom detta som vi vågade ta steget och det ansvar som en anställning innebär.

Var det svårt att bli arbetsgivare?

– Jag tycker absolut att man ska våga sig på att anställa, trots att man är en liten krets. Det är en del pappersarbete som ska bli rätt men tillsammans löser vi det mesta.

Hennes arbete är viktigt då hon fokuserar på migrationsrådgivnig, samhällsrådgivning, samt en av våra kvinnogrupper. Och hon behövs verkligen! Vi kan redan se hur vi blir mer tillgängliga och vi hoppas det kommer locka fler till att bli engagerade i Röda Korset framöver. Både för att bryta den sociala utsattheten och för att kunna göra ännu mer gott.

Samverkan viktig väg framåt

Samverkan med andra lokala aktörer har också varit viktigt i arbetet, samt möjligheten att stötta RKUF och deras uppstartade frukostklubbar på skolan.

– Vi har mest stöttat RKUF i deras arbete med frukostklubbarna och vi ser hur viktigt det arbetet är för att engagera och stötta kommunens unga.

Till helgen kommer Clowner utan gränser och det innebär en massa olika aktiviteter i Perstorp.

– Vi ville vara med och skapa en mötesplats för att bryta ensamheten och skapa ett roligare samhälle lokalt så det är kul att vara med på detta. Vi blir bättre när vi möts och tar vara på livets glädjeämne på ett bättre sätt avslutar Sven-Erik.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!