Stora hjälpbehov efter förstörd damm i Ukraina

Röda Korsets volontärer hjälper efter översvämning.

I Ukraina har den förstörda dammen orsakat stort lidande för många människor som mist sina liv och flytt sina hem i vattenmassorna. Röda Korsets katastrofteam i Ukraina arbetar intensivt med att evakuera och hjälpa på plats.

Flera transitläger har upprättats i det drabbade området kring dammen, och rent vatten och mat delas ut. Första hjälpen har satts in och informationsinsatser finns tillgängliga för att bland annat informera om vattenburna sjukdomar.

Svenska Röda Korset stöttar

För att bistå i katastrofhjälpen har Svenska Röda Korset stöttat med fem miljoner kronor, och Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) skickar 10 miljoner kronor.
 
−Svenska Röda Korset undersöker också möjligheter att sända vatten- och sanitetsexperter, säger Andrei Engstrand Neacsu, chef för organisationens hjälpinsats i Ukraina, och fortsätter:
 
−Det här handlar om en av de värsta skadorna på civil infrastruktur sedan inledningen av kriget i Ukraina.
 


Fortsatta humanitära konsekvenser

En ytterligare förödande konsekvens är att minor kan spridas i området. Internationella rödakorskommitténs minexperter har gjort noggranna kartläggningar sedan tidigare, men nu vet man inte längre hur läget ser ut. Det innebär enorma risker under en lång tid framöver.
 

För kretsar

För kretsar som engagerar sig kring akutinsamlingen "Ukrainakonflikten" och vill sända gåvor gäller ändamålskod 2022512 på BG 900-8004.
 
För frågor om Röda Korsets insatser i Ukraina finns Infoservice (info@redcross.se) tillgängliga att svara på frågor.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!