Seminarium om informationsplikten

Lau Dahlgren, sjuksköterska och verksamhetschef för vårdförmedlingen

Den 19 oktober anordnade Rätt till vård-initiativet ett seminarium i Riksdagen om informationsplikt och rätt till tolk.

Från Röda Korset deltog Lau Dahlgren, sjuksköterska och verksamhetschef för vårdförmedlingen. Han berättade om hur patienter hos vårdförmedlingen och Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade kan komma att påverkas av eventuella lagförändringar. Övriga talare var Ola Björgell från Svenska Läkaresällskapet, Josefine Paulsen från Rädda Barnen och Agmall Sarwari, läkare på en vårdcentral i Älvsjö och även engagerad i Läkare i Världen. Riksdagsledamöter från alla partier deltog sedan i en debatt om frågorna som var klargörande för partiernas positioner i frågan. Debatten modererades av Sofia Rasmusson från Rädda Barnen.

Vi arbetar vidare med frågan om informationsplikt i en arbetsgrupp i tjänstepersonsorganisationen och kommer att kalla till en nätverksträff under hösten.

Här kan du läsa den debattartikel som Röda Korset skrev under tillsammans med Rätt till vård-initiativet den 25 maj: "Dra tillbaka förslagen om vården i Tidöavtalet" - Dagens Samhälle (dagenssamhalle.se)


Här kan du läsa det öppna brev till kommun- och regionpolitiker som Röda Korsets ordförande Anna Hägg-Sjöquist skickade ut den 11 september: Vi hjälper alla, vi anger ingen - öppet brev till politiker (rodakorset.se)

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!