Infoservice återgår till ordinarie tider från och med 1:a oktober. Teleöppet-tider blir då vardagar kl. 10-12 och 13-16.

Vi hjälper alla, vi anger ingen - öppet brev till politiker

Bild på röd platta med vit text: Vi hjälper alla. Vi anger ingen.

Sveriges regering har gått vidare med ett lagförslag om informationsplikt. Det skulle innebära att alla som jobbar inom myndigheter, regioner och kommuner måste anmäla människor som de tror vistas här utan tillstånd.

Om informationsplikten blir verklighet riskerar vi att hamna i kläm och får svårt att utföra vårt uppdrag. Vi är oroliga att vi som vårdgivare förväntas anmäla våra patienter.

I ett öppet brev skriver vi därför till Sveriges politiker om konsekvenserna förslaget om informationsplikt riskerar att få. Inte minst för personer vi dagligen möter i våra verksamheter.

Det finns en stor risk att människor kommer att undvika myndigheter, regioner och kommuner om förslaget blir till lag. Att de istället söker sig allt längre in i det så kallade skuggsamhället, där de riskerar att utnyttjas snarare än få hjälp.

Människor ska aldrig tveka att söka stöd och skydd hos Röda Korset.

Kretsar kan via kretsordförande skicka brev till er kommunstyrelse, hitta information på Kunskapsbanken.

Läs hela brevet på vår hemsida

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!