Redesigngruppen hos Åmåls rödakorskrets ger ut bok om textil hållbarhet

Röda Korsets vår-sommarkampanj 2023 “Världen förändras – gör om, gör rätt” lyfter vikten av återbruk i omställningen mot ett miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbart samhälle.

Att handla second hand, redesigna befintliga plagg och laga trasiga kläder är enkla och effektiva sätt att bidra till en mer hållbar värld. Med kampanjen vill Röda Korset uppmana och inspirera fler att använda befintliga resurser på ett smart och kreativt sätt. 

Vi i redesigngruppen i Åmåls Rödakorskrets startade 2011och består just nu av 12 kvinnor. Vi samtalar kring textil hållbarhet, förbereder olika insatser och framförallt tar vi tillvara överblivet textilt material från Röda Korsets secondhandbutik och omvandlar det till nya, unika, klimatsmarta skapelser.

Under åren har vi lärt oss mycket om redesign och textil hållbarhet. Detta stärker oss i att fortsätta arbeta med att skapa och utveckla redesign genom Röda Korset och dess skattkammare av textilt inlämnat material, men också att uppmuntra andra att tänka hållbart mode och själva eller i grupp utforska allt material som finns.

Därför kommer vi nu att ge ut en bok inom Röda Korset: Redesign Inspiration till återbruk av textilier. Boken kommer ut till hösten och kommer att bli tillgänglig för alla röakorskretsar.

Ann Löfgren och Gunilla Östholm driver arbetet med boken och har skrivit huvuddelen av texterna. Ann har illustrerat boken, som innehåller många målade bilder av allt gruppen skapat, med beskrivningar av hur man kan arbeta med redesign. Detta innefattar råd om hur vi bäst kan ta tillvara de textilier vi har tillgång till i second handbutiken.

Ett avsnitt beskriver hur vi vårdade våra kläder förr och boken avslutas med ett avsnitt om hållbar textilkonsumtion, där Röda Korsets hållbarhetsstrategi är en viktig del. Röda Korsets logotyp finns på framsidan av boken och den följer SRKs grafiska riktlinjer.

En viktig del i boken handlar om hur man kan starta en grupp inom Röda Korset. Gruppen arrangerar redan nu helgkurser i redesign för allmänheten. Vi tänker oss även använda boken som material att utbilda rödakorsare i olika kretsar att starta redesigngrupper .

Vi vill inspirera till att hitta glädjen i att slippa köpa nytt, att känna omsorgen om textilierna och att kunna skapa nya, unika kreationer av det som redan finns, i en förhoppning att hjälpa till att, på vår nivå, bidra till att de textila hållbarhetsmålen förverkligas.

”Hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.”

*Hållbarhetsbegreppet sammanfattat av Röda Korset

Håll ögonen öppna, vi återkommer när boken finns att köpa!

Redesigngruppen Åmåls rödakorskrets

Inspiration

Så här syr du en särk

Läs mer på rodakorset.se - gamla saker får nytt liv

Från vänster: Solweig Lidenskog, Gunilla Hjalmarsson, Katrin Nyström, Britt Svarfvar, Ingela Skogh, Anita Fryklind, Ann Löfgren

Saknas på bilden: Gunilla Östholm, Agneta Andersson, Terttu Martinsson, Lena Lundahl, Maj-Inger Gunnarsson

Med vänlig hälsning

Ann Löfgren, Redesigngruppen Åmåls rödakorskrets

redesign.amal@redcross.se

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!