Kretsnytt juni 2023: Ordföranden har ordet

Anna Hägg-Sjöquist, ordförande Röda Korset, på Riksstämman 2023

Sommaren står för dörren och Riksstämman i Karlstad är precis avslutad. Tack till Karlstad Röda korskrets för ert fina värdskap! Riksstämman präglades framför allt av engagerade diskussioner kring förslaget till strategisk inriktning och alla inkomna motioner.

Diskussionerna skedde på påverkanstorgen och kom att resultera i några ändringar som stämman sedan beslutade om. Fantastiskt glädjande att se hur väl föreningsdemokratin fungerar när vi alla är pålästa och engagerade. Tack alla ombud!

Riksstämman klubbade som sagt Svenska Röda Korsets nya strategi för 2024–2030, med visionen Ett medmänskligt Sverige i en hållbar värld. Strategin förutsätter att vi fortsätter arbeta med våra huvuduppgifter som slås fast i såväl vårt mandat som i stadgar och den nuvarande strategin: Vi är en humanitär kraft som stärker människor och samhällen och agerar snabbt vid kris, lokalt, nationellt och internationellt.

För att rusta vår organisation att hantera olika humanitära utmaningar har vi nu identifierat sex områden att fokusera på de kommande åren. Det handlar om att öka mångfalden och inkludera fler i vår verksamhet och som medlemmar. Det handlar om att klimatkrisen inte är bara är en klimatkris utan även en humanitär kris som orsakar omfattande katastrofer. Vi är redan idag duktiga på att samarbeta med andra – inte minst lokalt – men genom att öka vårt samarbete med fler och öka samverkan inom den egna organisationen, i ambitionen att vara Ett Röda Korset, kan vi bli ännu starkare. Vi kan även bli bättre på att synas och höras mer för att på så sätt ytterligare påverka opinionen och beslutsfattare. Dessutom ska vi bli modigare, våga ”pröva nytt” och lära oss ännu mer om hur vi kan nyttja ny teknik i vårt arbete.

I höst kommer det erbjudas flera tillfällen att ta sig an vår nya strategi genom material till kretsar, genom regionala möten och genom stöd av medarbetarna på LRU (Lokal, Regional, Utveckling).

Innan dess väntar ett par månader av sommar. En sommar som vi redan hört kommer präglas av riktig sommarvärme – därmed också med risk för skogsbränder och andra allvarliga händelser. Även om vi alla längtar efter en skön, lugn och ledig sommar så behöver vi ha en viss beredskap för de kriser som kan uppstå. Så låt oss vara förberedda på att våra insatser kan behövas. Det skapar den trygghet som behövs för att fler ska få en avkopplande sommar –förhoppningsvis utan omfattade kriser.

Med önskan om en Glad Sommar!

Anna

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!