Kretsnytt vår 2024 : Ordföranden har ordet

Kära rödakorsare,

När den 8 maj närmar sig är det med en extra värme och en känsla av gemenskap jag reflekterar över betydelsen Röda Korset har för miljoner människor varje dag. På Röda Korsets Dag uppmärksammar vi alla frivilliga, förtroendevalda, medarbetare och andra som engagerar sig för att hjälpa andra.

I juni 1859 ägde, som vi alla vet, ett förödande slag rum i Solferino i Italien. Ett blodigt slag med fler än 40 000 döda, sårade och skadade. Henri Dunant råkade vara på plats och förfärades av att se skadade som lämnades utan hjälp. Han bestämde sig för att organisera traktens frivilliga, oavsett om de var vän eller fiende. Berörd av vad han upplevt skrev han sina intryck i boken Minnen från Solferino. Där lanserade han idén om en internationell organisation som i fredstid kunde ”förbereda och utbilda frivilliga att ta hand om sårade och skadade oavsett vem de var”.

Boken blev en stor framgång och Dunant reste från land till land för att sprida sin idé. 1863 grundades Internationella Röda korskommittén och två år senare bildades Svenska Röda Korset. Idag finns nationella föreningar i hela 191 länder. 

Varje år den 8 maj samlas vi för att tillsammans hedra Henri Dunants idé. Historien om Röda Korsets Dag sträcker sig tillbaka till 1948 när Internationella rödakors- och rödahalvmåneförbundet utsåg dagen – Henri Dunants födelsedag – som en dag att fira medarbetare och frivilliga. Runt om i världen arrangeras både nationella evenemang och lokala aktiviteter för att uppmärksamma vårt gemensamma arbete.

Det är oroliga tider i världen. Varje dag utsätter sig tusentals rödakorsare för stora risker: i Gaza, Ukraina, Sudan, Jemen och på många fler platser. Under bara de senaste månaderna har 22 av våra kollegor dödats i konflikten Israel och Gaza. Låt oss skicka en särskild tanke denna dag till alla rödakorsare som under året förlorat livet i sina uppdrag, och till deras anhöriga.

Till alla som är en del av Röda Korset, låt oss på 8 maj tillsammans uppmärksamma den idé som vi har gemensamt med rödakorsare i hela världen.

TACK till dig och alla andra inom Svenska Röda Korset. För ert oavbrutna engagemang och ert outtröttliga arbete! För hur vi tillsammans bidrar till ett mer medmänskligt Sverige och en hållbar värld.

PS. För dig som är intresserad finns snart en nyutgåva av Minnen från Solferino att beställa hem.

Bästa rödakorshälsningar,
Anna Hägg-Sjöquist

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!