Ladda ner Kretsnytt

Kretsnytt september 2023: Ordföranden har ordet

Sommaren går mot sitt slut och byts mot höststart i skolor, på arbetsplatser och i vår egen rödakorsverksamhet. I många familjer finns tyvärr också en oro för alla utgifter som väntar i höst och vinter.

Världsekonomin fortsätter att vara skakig till följd av bland annat kriget i Ukraina, inflationen i Sverige ger sig inte och nyheterna talar om nya räntehöjningar. Hur kommer det gå med elpriserna i vinter? Kommer  matpriserna fortsatt gå upp? Vad kan flyktingfamiljen göra som inte får dagersättningen att räcka till? Hur skall den ensamstående föräldern klara alla utgifter?

För många kan en räddning vara att handla kläder och husgeråd i någon av alla våra second handbutiker. Där erbjuds möjlighet att handla till en billig peng, samtidigt som det bidrar till ett litet överskott till den lokala verksamheten. Men minst lika viktigt för butikernas besökare kan vara att få möta en rödakorsare, någon att dela oron med eller för att bryta en dag av ensamhet och få sig en kopp kaffe och ett samtal.

För att hjälpa till att fylla på lagret av höst- och vinterkläder till såväl barn som vuxna rullas nu en mindre kampanj ut, ”Från familj till familj”, som vi hoppas får fler att rensa sina garderober och skänka till Röda Korsets second hand-butiker. Själv har jag föresatt mig att rensa ut och skänka kläder och skor som vi inte längre använder men som förstås är i ett bra skick.

På många sätt är hösten en nystart. Bland annat ska vi följa upp Riksstämmans alla beslut och inte minst börja planera hur vi tar oss an vår nya strategi – med visionen om ett medmänskligt Sverige i en hållbar värld – som sträcker sig fram till 2030. För att kunna förverkliga strategins mål behöver vi börja med att vända den negativa medlemsutvecklingen och fokusera på att engagera fler medlemmar och frivilliga, i vår gemensamma vision kommande år.

Det är inte bara en ny strategi som står för dörren. Vår generalsekreterare Martin Ärnlöv lämnar Röda Korset efter dryga 5, nästan 6 år, för att bli Direktor för Göteborgs Stadsmission och i denna nya roll fortsätta att arbeta för att bistå människor i utanförskap. Jag vill passa på att tacka Martin för allt han bidragit med under sin tid på Svenska Röda Korset och önska honom och kollegerna i nya rollen varmt lycka till i vår gemensamma strävan om ett
medmänskligt Sverige.

TACK Martin från oss alla!

Anna

Ladda ner Kretsnytt

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!