Läs hela Kretsnytt genom att ladda ner pdf-filen

Kretsnytt februari 2022: Ordföranden har ordet

Anna Hägg-Sjöquist, ordförande för Svenska Röda Korset

Kära rödakorsare,

När vi nu befinner oss i början av ett nytt år så är det i en tid med stora förändringar. Vi får dagliga rapporter om det spända politiska läge som råder och som hotar att eskalera, demokratin hotas i allt fler länder, klimatkrisen är här för att stanna och fortsätter att orsaka omfattande katastrofer. Allt fler människor tvingas överge sina hem. Glädjande är förstås att allt fler experter förutser att när vi nu är vaccinerade i vår del av världen kommer vi snart kunna återgå till att träffas mer normalt.

Under pandemin har vi dock tillägnat oss nya sätt att träffas och arbeta genom att nyttja sociala medier och digital teknik allt mer. Frågan är om vi i framtiden kommer att ha anställda som pendlar till sin arbetsplats för att sitta vid ett skrivbord eller kommer allt fler jobba hemifrån? I andra delar av världen är pandemin långt ifrån över och kommer fortsatt att orsaka stora och omfattande problem för en redan utsatt befolkning. I Sverige har elpriserna denna vinter resulterat i skenande elräkningar som drabbat tusentals hushåll med begränsade inkomster. Kriminella uppgörelser orsakar skjutningar och andra våldsdåd som drabbar kringboende och bidrar till oro och rädsla.

Så vad betyder dessa förändringar för Röda Korset? Vilka kommer att vara de stora humanitära utmaningarna på sikt? Samtidigt som vi nu står på tröskeln till ett nytt verksamhetsår och drar upp planer för vår verksamhet lokalt, nationellt och internationellt så har vi att ställa in kompassen på Framtiden. Med två år kvar med den nuvarande strategiska inriktningen är det dags att blicka framåt. Vilken är Svenska Röda Korsets framtida vision? Vad vill vi vara, hur vill vi uppfattas om 5–10 år? Vad kan vi behöva utveckla för att möta de framtida humanitära utmaningarna? Vilka nya möjligheter innebär den tekniska och digitala utvecklingen för oss? Hur ser det frivilliga engagemanget ut? Behöver vi fler medlemmar, fler frivilliga, ökade intäkter för att möta de humanitära behoven? Vår nuvarande strategiska inriktning sträcker sig fram till 2023. Svenska Röda Korsets styrelse har därför att lägga fram förslag på en ny strategi till Riksstämman 2023.

Det här året kommer därför att präglas av diskussioner och samtal i hela organisationen. Styrelsen kommer att samtala med andra organisationer och med andra rödakorsföreningar. Vi vill gärna också ta del av dina och din krets erfarenheter och förslag och har därför öppnat Framtidsforum på Rednet. På Framtidsforum bjuds alla rödakorsare in att lämna förslag och diskutera med varandra. Besök gärna Framtidsforum under hela året då vi kommer att lägga ut olika vägvalsfrågor som styrelsen önskar få respons på. Du behövs!

Rödakorshälsningar 

Anna Hägg-Sjöquist, ordförande Svenska Röda Korset

Läs hela Kretsnytt genom att ladda ner pdf-filen

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!